Kategorija

Popularni Postovi

1 Klimakterijum
Folikulometrija - kako i zašto?
2 Bolest
Kako odabrati i pravilno primijeniti tampone za djevojčice
3 Bolest
Zašto nema mjesečnog, ako ne i trudna
4 Klimakterijum
Vrste brtvi - sve vrste ženskih proizvoda
Image
Glavni // Ovulacija

Postoperativno razdoblje uklanjanja fibroida maternice


Fibroidi maternice - reakcija ženskog tijela na oštećenje. Takav štetan čimbenik je menstruacija. To uzrokuje formiranje fibroida u sloju materničnog mišića, iz kojeg se kasnije razvijaju miomatozni čvorovi.

Prva reakcija žene nakon što joj je dijagnosticirana mioma maternice - zbunjenost i strah. Nemojte očajavati. Nazovite nas i odmah ćete dobiti stručni savjet putem e-maila. Nazvat ćemo vas telefonom i dogovoriti konzultacije s vodećim stručnjacima iz najboljih klinika za liječenje mioma. Uz popis klinika s kojima surađujemo, pročitajte ovu kliniku za liječenje fibroidnih bolesti.

Napominjemo da je ovaj tekst pripremljen bez podrške našeg stručnog vijeća.

Fibroidi maternice. Rad. Postoperativno razdoblje

Trenutno, ginekolozi klinika s kojima surađujemo, drže mišljenje: miom nije tumor, rijetko se pretvara u malignu neoplazmu. U tom smislu odbacuju opće prihvaćenu taktiku liječenja bolesnika s miomom maternice. Vjerujemo da operaciju fibroida treba provoditi samo u rijetkim slučajevima iu prisutnosti apsolutnih indikacija.

Uklanjanje fibroida maternice ne rješava glavni problem: ne uklanja uzrok bolesti i ne zaustavlja rast novih miomatskih čvorova. U postoperativnom razdoblju, koje metode bi se izvodile ove operacije, mogu se razviti komplikacije. U 7-14% nakon operacije u roku od godinu dana dolazi do recidiva bolesti. Ako se uklone fibroidi, postoperativni period može biti kompliciran formiranjem adhezija, koje su faktor u neplodnosti u tubi.

Više traumatska operacija je uklanjanje maternice - histerektomija. Kao rezultat operacije, žena gubi reproduktivne organe. Tijekom amputacije kirurzi napuštaju cerviks, a ekstrakcija se izvodi sa ili bez uklanjanja maternice. Žena razvija hormonsku disfunkciju, neplodnost.

Vjerujemo da je ovu operaciju preporučljivo izvesti u prisustvu miomskog čvora više od 25 tjedana trudnoće, koja stisne okolne organe i uzrokuje povredu njihove funkcije. U drugim slučajevima naši specijalisti nude embolizaciju maternice. Nakon toga se obrata u maternici obrće, rudimenti fibroida rastvore, a veliki čvorovi mogu se ukloniti nakon godinu dana u povoljnijim uvjetima laparoskopskom metodom. U ovom slučaju, postoperativni period teče glatko, nastaju manje komplikacija.

Liječnici izvode histerorezakciju miomskih čvorova u prisustvu submukoznog miomskog čvora. U tu svrhu koriste histeroskop, koji se ubacuje u organsku šupljinu kroz vaginu i cervikalni kanal. Postoperativno razdoblje je glatko, žena može kasnije roditi. Rizik od recidiva bolesti ostaje.

Prilikom uklanjanja fibroida, liječnici utječu na stvaranje laserskih zraka koje ne oštećuju okolno tkivo. Ako su završili uklanjanje fibroida, postoperativno razdoblje je kratko, funkcije ženskog tijela brzo se obnavljaju. Ova intervencija također ne rješava problem rasta formacija mioma u budućnosti.

Uklanjanje fibroida maternice. Postoperativno razdoblje

Rani postoperativni period započinje s posljednjim šavom. Pacijent iz operacijske dvorane prevozi se u jedinicu intenzivne njege. To je potrebno kako bi se kontrolirale funkcije tijela u postoperativnom razdoblju.

Nakon prestanka djelovanja lijekova koji se koriste za anesteziju, pacijent može osjetiti bol na mjestu reza iu trbušnoj šupljini. Trebalo bi joj dopustiti da se odmara, stoga liječnici u ranom postoperativnom razdoblju propisuju lijekove protiv bolova.

U uobičajenom odjelu pacijent je od 7 do 10 dana. Drugog ili trećeg dana liječnici joj dopuštaju da ustane iz kreveta, okrene se na bok i osloni se na lakat. Postoperativni period nakon uklanjanja fibroida maternice može se smanjiti ako se više pomaknete. Aktivan način života je sprječavanje stvaranja adhezija u trbušnoj šupljini, ali se opterećenje mora dozirati.

U ranom postoperativnom razdoblju tjelesna temperatura može narasti do subfebrilnih brojeva. U tom slučaju, liječnici propisuju antipiretici, a nakon nekoliko dana temperatura se vraća u normalu. U većini slučajeva mimektomija je abdominalna operacija. Prvih 2 dana pacijentu je dopušteno piti ne-bogatu juhu iz prehrambenog mesa, slabo kuhanog čaja, nemasnih mliječnih proizvoda.

Potom se dijeta proširuje, dodaju se kruhovi od bijelog kruha, parni kotleti, kuhano mljeveno meso, juhe od povrća s mješalicom. Nakon toga, dijeta treba biti bogata vlaknima i teškim ugljikohidratima, koji se nalaze u povrću i žitaricama.

Nakon laparoskopske miomektomije, postoperativno razdoblje je manje problematično, kraće. Liječnici omogućuju ženi da ustane do kraja prvog dana nakon operacije. Prvih dana poslijeoperacijskog razdoblja slijedite vježbe kako biste se brzo otopili iz ugljičnog dioksida u trbušnoj šupljini, koji su liječnici ubrizgali tijekom operacije. Važna točka postoperativnog razdoblja je kontracepcija. Žena može planirati trudnoću godinu dana nakon operacije.

Postoperativni period nakon histerektomije

Histerektomija ili uklanjanje uterusa je velika operacija. Nakon nje, žena gubi reproduktivne organe i mogućnost da ima dijete. U nekim slučajevima, istovremeno s uterusom, kirurzi također uklanjaju dodatke. Postoperativno razdoblje nakon histerektomije može biti teško. Pacijent iz operacijske dvorane u pratnji anesteziologa prevozi se u jedinicu intenzivne njege, gdje će nekoliko dana biti pod nadzorom liječnika. Nakon vraćanja vitalnih funkcija prenijet će se na redovni postoperativni odjel.

U ranom postoperativnom razdoblju liječnici propisuju lijekove protiv bolova, brinu o pacijentu. Dopušteno joj je da ustane iz kreveta ne prije trećeg dana. Preporučljivo je nakon što se pacijent povuče iz anestezije, okrene ga, napravi vježbe disanja, masira leđa. Sve ove aktivnosti smanjuju trajanje postoperativnog razdoblja. Nakon uklanjanja šavova, liječnici su pacijenta otpustili pod ambulantnim nadzorom ginekologa.

Morat će posjetiti liječnika kako bi kontrolirala razinu hormona. Nakon uklanjanja maternice s dodacima, poremećena je hormonska ravnoteža. Mora se obnoviti uz pomoć posebnih pripravaka koje je propisao ginekolog.

Ako se u postoperativnom razdoblju javljaju neugodni osjećaji u trbuhu, temperatura tijela raste ili se pojavi bol, ženu o tome treba obavijestiti liječnik. Nakon abdominalne histerektomije, postoperativni period traje oko 6 mjeseci. Žena može imati problema s mokrenjem, sniziti gornji vagini vagine. Kvaliteta njezina života se pogoršava. U postoperativnom razdoblju pacijentu je potrebna psihološka pomoć i podrška rodbine. Može biti potrebna i pomoć psihologa kada pacijent razvije postoperativni depresivni sindrom zbog činjenice da joj je maternica uklonjena.

Fibrom. Rehabilitacija nakon operacije

Postoperativni period nakon svake operacije fibroida odvija se različito. To ovisi o mnogim čimbenicima:

 • prevalencija patološkog procesa;
 • volumen kirurške intervencije;
 • vrsta anestezije;
 • povezane bolesti;
 • žene.

Kako bi u operativnom razdoblju bilo komplikacija, ginekolozi preporučuju:

 1. Slijedite dijetu koja osigurava normalnu funkciju evakuacije crijeva.
 2. Izbjegavajte zatvor, jer ako su prisutni, intraabdominalni tlak se povećava, što može izazvati razilaženje šava u ranom postoperativnom razdoblju.
 3. Ne izvodite teške fizičke radove, ne podižite težinu veću od 3 kg tijekom prvih šest mjeseci. Tijekom sljedeće dvije godine potrebno je ograničiti težinu podignutih tereta na deset kilograma.
 4. Promatrajte režim, radite alternativno s odmorom.
 5. Izbjegavajte emocionalne udare.
 6. Seksualni život nije dopušten prije 1,5-2 mjeseca nakon operacije.

U ranom i kasnom postoperativnom razdoblju treba izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost, a ne prisustvovati solarijumu. Ako žena ima očuvanu reproduktivnu funkciju, trebala bi uzeti kontraceptivna sredstva i planirati trudnoću u uvjetima koje preporučuje liječnik. U postoperativnom razdoblju korisno je da ode na odmor na odmaralište. Tijekom spa tretmana treba uzeti kupke radona i spa postupke, izbjegavajući prekomjernu insolaciju.

O tome hoće li pacijent u postoperativnom razdoblju nositi zavoj odlučuje liječnik. On također preporučuje koji tip proizvoda najbolje odgovara svakom slučaju. U ranom postoperativnom razdoblju ne bi se trebali baviti vodenim sportovima. Kada počnete plivati, žena će reći ginekologu. Ne smijete posjetiti kadu i saunu, uzeti toplinske tretmane.

Glavna zadaća dijetoterapije u postoperativnom razdoblju nakon operacije fibroida je izbjegavanje kontaminacije crijevnih plinova, zatvor i osiguravanje dobre prehrane. U prehrani trebaju biti namirnice koje sadrže bjelančevine, biljne masti i teške ugljikohidrate.

Dijeta se sastoji od mršavog mesa i ribe, povrća, voća, mliječnih proizvoda. Ne možete jesti hranu koja uzrokuje poteškoće u činu pražnjenja:

 • Vazelin;
 • Vazelin;
 • riža i krupica;
 • Maslac kolača;
 • slatkiši;
 • jaka kava i čaj;
 • alkohol;
 • gazirana pića.

U kuhanju treba koristiti štedljivu kulinarsku tehnologiju. Proizvodi trebaju kuhati, peći u pećnici ili kuhati kao par. Nemojte jesti prženu hranu, kobasice, dimljeno meso.

U postoperativnom razdoblju žena se mora više kretati, svakodnevno šetati. Oni pridonose aktivaciji metabolizma, bržem zacjeljivanju postoperativnih rana, ojačanju ožiljka. Postoperativno razdoblje prolazi glatko ako bolesnik promatra režim i slijedi preporuke liječnika.

Naši stručnjaci u većini slučajeva, žene s dijagnozom fibroids, nude za obavljanje embolizacije uterine arterije. Nakon toga, obnova svih tjelesnih funkcija događa se brzo, ograničenja su minimalna, a kvaliteta života nije narušena.

Kada i što je abdominalna operacija potrebna za miom maternice, u postoperativnom razdoblju

Indikacije za uklanjanje fibroida:

 • brzo povećanje veličine tumora u roku od 6-12 mjeseci;
 • pothranjenost miomskih čvorova i vjerojatnost njihove nekroze;
 • jedan čvor ima promjer veći od 6 cm;
 • ako je trudnoća planirana za više fibroida ili velikih veličina;
 • s subsezularnim čvorom na tankoj nozi;
 • s simptomatskim miomom - izaziva anemiju s teškom menstruacijom, bol u zdjelici.

Kirurško liječenje može se izvesti u sljedećim količinama:

 • samo su čvorovi uklonjeni - ako su sami, a žena je još mlada;
 • uklanja se maternica s čvorovima - ako je tehnički nemoguće ukloniti samo fibroide i sačuvati tijelo maternice;
 • maternica i privjesci se uklanjaju s jedne ili obje strane - takav volumen tretmana se koristi u slučajevima sumnje na maligni rast, s izmijenjenim jajnicima, u menopauzi.

Mogućnosti za uklanjanje mioma, njihove prednosti i nedostatke

 • dobra vidljivost tkiva;
 • Možete ukloniti miom bilo koje veličine i mjesta;
 • kada se uklone samo čvorovi, čuvajući tijelo maternice, šavovi na miometriju su jači, možete zatrudnjeti
 • može se koristiti endotrahealna ili spinalna anestezija
 • veliki ožiljak na koži trbuha nakon zacjeljivanja;
 • dugo razdoblje oporavka;
 • jaka bol nakon operacije;
 • značajan gubitak krvi;
 • bez rezova;
 • osim toga, možete ukloniti polipe i provesti druge dijagnostičke mjere;
 • žena može ići kući sljedećeg dana
 • mogu se ukloniti samo mali čvorovi smješteni u šupljini maternice (submukozni)
 • manji kozmetički nedostatak;
 • brzo oporavak nakon operacije;
 • blaga bol nakon operacije;
 • blagi gubitak krvi
 • tehnički je teško, ponekad nemoguće ukloniti velike tumore;
 • šavovi na maternici nisu uvijek jaki, što povećava njihovu prazninu tijekom nove trudnoće;
 • koristi se samo endotrahealna anestezija;
 • potrebna je posebna oprema i specijalisti

Kroz vaginalni

pristup

kroz rez na vaginu je pristup tijelu maternice

 • uopće nema ožiljaka na tijelu
 • operacija je tehnički složena;
 • nemoguće je ukloniti pojedinačne čvorove - samo tijelo maternice s njima u potpunosti;
 • oporavak kao i nakon laparotomske operacije;
 • dugo u vremenu;
 • obavlja se samo kada su maternica i vagina smanjene,

Rano poslijeoperacijsko razdoblje uključuje:

 • odmah nakon operacije žena se prebacuje u jedinicu intenzivne njege (intenzivna njega) kako bi se stanje normaliziralo - u normalu;
 • vrijeme boravka - od jednog do tri dana ili više (gledaju na stanje žene);
 • nakon laparoskopije i laparotomije, transvaginalno uklanjanje maternice nije dopušteno izići iz kreveta tijekom dana, povezati noge elastičnim zavojem ili koristiti kompresijske čarape;
 • na prvi dan - glad, onda možete piti jogurte, nisko-masne juhe;
 • propisani su antibiotici, lijekovi protiv bolova i drugi simptomatski lijekovi;
 • nakon histeroskopije, a ponekad i laparoskopije (s malim volumenom operacije), ženama je dopušteno da ustane i ima laganu hranu koja ne stvara plin u roku od nekoliko sati;
 • nakon uklanjanja velikih fibroida, kompliciranih operacija, žena može ostati u bolnici još barem tjedan dana, ako je potrebno, instaliran je kateter, jer postoji jaka slabost; dopuštene su temperature do 38 u prvih 3-5 dana.
Vaginalna histerektomija

Što se ne može učiniti nakon miomektomije: tjelesna aktivnost - od 1 mjeseca nakon histeroskopije do 3-6 mjeseci nakon laparoskopije i laparotomije; spolni odnos - najmanje 30 dana, s laparotomijskim operacijama - do 3 mjeseca ili više.

To je korisno za rani oporavak: nosite zavoj, započnite ranu aktivnost, ograničite termalne postupke, pravilno tretirajte ranu (nemojte namakati, razmazati antiseptikom do potpunog izlječenja).

Trudnoća se može planirati samo uz dopuštenje liječnika, a ne prije pola godine.

Uklanjanje čvorova ne štiti od ponovnog rasta. Ako se miomektomija izvodi kao stadij pripreme za trudnoću, ne treba je odgađati dugo vremena, čvorovi se mogu pojaviti nakon 1,5-2 godine i spriječiti začeće i izvođenje bebe.

Pročitajte više u našem članku o abdominalnoj kirurgiji za uklanjanje fibroida maternice i postoperativnog razdoblja.

Pročitajte u ovom članku.

Opcije uklanjanja i moguće komplikacije nakon njih

Fibroidi maternice - jedna od čestih ginekoloških patologija, javljaju se u žena svih dobi. Kao takav, nema tretmana. Lijekovi se mogu koristiti, ali ako inhibiraju rast čvorova, to nije dugo. Sve liječenje se svodi na promatranje žena i pravodobnu ispravku nastalih kršenja.

Myoma je benigni tumor. Rijetko je maligna, stoga se kirurško liječenje provodi samo prema indikacijama. To uključuje:

 • brzo povećanje veličine tumora u roku od 6-12 mjeseci;
 • pothranjenost miomskih čvorova i vjerojatnost njihove nekroze;
 • jedan čvor ima promjer veći od 6 cm;
 • ako žena planira trudnoću s višestrukim miomom ili velikom veličinom;
 • s subsezularnim čvorom na tankoj nozi;
 • s simptomatskim miomom - ako je uzrok anemije zbog teških razdoblja, uzrokuje stalnu bol u zdjelici.

Svaki slučaj se razmatra pojedinačno, a metode za uklanjanje čvorova mogu biti različite.

Kirurško liječenje može se izvesti u sljedećim količinama:

 • samo su čvorovi uklonjeni - ako su sami, a žena je još mlada;
 • uklanja se maternica s čvorovima - ako je tehnički nemoguće ukloniti samo fibroide i sačuvati tijelo maternice;
 • maternica i privjesci se uklanjaju s jedne ili obje strane - u pravilu se ta količina liječenja koristi u slučajevima sumnje na maligni rast, u slučaju izmijenjenih jajnika, kao i kod žena u postmenopauzi.

Sama intervencija može se provesti na nekoliko načina. Sve ovisi o opsegu operacije, ciljevima koji se žele postići, mjestu i veličini čvorova. Tablica prikazuje tehničke mogućnosti za uklanjanje mioma, njihove prednosti i nedostatke.

Kako se uklanjaju fibroidi maternice, razdoblje rehabilitacije i moguće posljedice

Uterine fibroids - najčešća ginekološka bolest. Prema medicinskim statistikama, dijagnosticira se u najmanje 25-30% žena u dobi od 35-50 godina.

Štoviše, u posljednjem desetljeću u cijelom svijetu postoji tendencija „pomlađivanja“ ove bolesti. U 25-30-godišnjih bolesnika sve češće se pojavljuju fibroidi, što negativno utječe na njihovo reproduktivno zdravlje i sposobnost rađanja djece. Često zanemarivanje redovitih ginekoloških pregleda dovodi do prilično kasne dijagnoze miomatoze, već u fazi razvoja komplikacija.

Liječenje može biti konzervativno i kirurško. U ovom slučaju, operacija uklanjanja fibroida maternice provodi se samo ako postoje određene indikacije. Izbor operativnih metoda i određivanje opsega intervencije ovise o mnogim čimbenicima.

Što je fibroids i što je to?

Myoma je benigna hormonski ovisna nodularna neoplazma koja potječe od miometrija, mišićnog sloja maternice. U tom slučaju, serozna membrana organa (peritoneum) i unutarnja sluznica (endometrij) nisu uključeni u patološki proces, već pokrivaju površinu tumora.

Takva neoplazma ne klija, već širi okolna zdrava tkiva. Ovo svojstvo čini tehnički mogućim za ljuštenje relativno malih miomatskih čvorova uz očuvanje integriteta i funkcionalnog integriteta stijenke maternice.

Tumorsko tkivo može se sastojati samo od hipertrofiranih mišićnih vlakana ili uključuje dodatne slojeve vezivnog tkiva. U potonjem slučaju vrijedi izraz "fibromiom". Meke, prilično homogene formacije mišićnog tkiva nazivaju se leiomiomom.

Rast takvog tumora maternice može se pojaviti u nekoliko smjerova:

 • s prolapsom u lumen organa, miom se naziva submukoznim ili submukoznim;
 • sa stratifikacijom mišića, zadebljanjem i deformacijom stijenke maternice (intersticijalna varijanta);
 • s izbočenjem čvora u trbušnu šupljinu (subserozno mjesto);
 • sa snopom lišća širokog ligamenta maternice (intraligamentarni miomski čvor).

Čvorovi koji strše izvan kontura organa mogu imati stabljiku različitog promjera ili "sjediti" na širokoj bazi, ponekad uronjeni u srednji sloj mišića.

Miom je rijetko maligan, malignost se dijagnosticira u manje od 1% bolesnika. No, u mnogim slučajevima, takav tumor maternice je popraćen raznim komplikacijama. Oni su obično osnova za donošenje odluka o kirurškom liječenju.

Kada se fibroidi maternice moraju ukloniti?

Uklanjanje fibroida maternice (miomektomija) odnosi se na operacije koje štede organe. Stoga, u žena reproduktivne dobi s nerealiziranom plodnošću, prednost se daje kad god je to moguće toj mogućnosti kirurškog liječenja.

U nekim slučajevima operacija postaje ključna faza u liječenju neplodnosti. To je moguće ako su poteškoće sa začećem ili produljenjem početka trudnoće posljedica deformacije maternice submukoznim ili velikim intersticijskim čvorovima.

svjedočenje

Uklanjanje fibroida je potrebno kada konzervativna terapija ne smanjuje veličinu tumora i ne dopušta da se njezin rast ograniči. Također indikacije za kirurške intervencije su:

 • povratno krvarenje uterusa;
 • uporni bolni sindrom;
 • znakove pristranosti i oštećenog funkcioniranja susjednih organa;
 • s submukoznim i subsezularnim čvorovima, osobito sklonim ishemičnoj nekrozi i riziku torzije nogu.

kontraindikacije

Miomektomija se ne provodi u sljedećim uvjetima:

 • u prisutnosti velikih ili višestrukih miomskih čvorova;
 • s cervikalnim položajem tumora;
 • obilno i nekorigativno krvarenje maternice (menometorrhagia), što dovodi do teške anemizacije pacijenta i čak ugrožava njezin život;
 • u slučaju masivne nekroze tumora, osobito ako je popraćena dodatkom sekundarne bakterijske infekcije, septičkog endometritisa, tromboze ili prijeti razvoj peritonitisa;
 • aktivan rast fibroida u bolesnika u menopauzi;
 • izražen poremećaj u funkcioniranju susjednih organa (mokraćnog mjehura, uretera, crijeva), zbog njihovog pomaka i kompresije od strane velikog miomskog čvora ili cijelog povećanog uterusa.

Svi ovi uvjeti su indikacije za radikalno kirurško liječenje fibroida. Istodobno se provodi i histerektomija.

Ograničenja miomektomije također su teška somatska stanja bolesnika, prisutnost njenih trenutnih infektivnih i septičkih bolesti, identifikacija kontraindikacija za opću anesteziju. U takvim slučajevima operacija se može privremeno odgoditi ili zamijeniti alternativnim metodama liječenja u kombinaciji s aktivnom konzervativnom terapijom.

Načini uklanjanja fibroida maternice

Uklanjanje fibroida operacijom može se obaviti na nekoliko načina. Njihova temeljna razlika je vrsta online pristupa. U skladu s tim, razlikuju se laparotomska, laparoskopska i histeroskopska miomektomija.

To je klasična abdominalna operacija za uklanjanje fibroida maternice. Ona je popraćena nametanjem rezova na prednjem abdominalnom zidu pacijenta skalpelom ili suvremenim alatima - na primjer, elektrokauterijom. Takav pristup daje operativnom liječniku mogućnost prilično širokog izravnog pregleda trbušne šupljine, ali je najtravmatičnija za pacijenta.

Mnogo nježnija metoda koja zahtijeva endoskopsku opremu. Manipulacije se provode kroz rupe koje su nametnute na određenim mjestima prednjeg trbušnog zida. Oporavak od takve operacije je mnogo brži od klasične laparotomije.

Minimalno invazivna tehnika koja također zahtijeva posebnu endoskopsku opremu. Liječnik ne treba nametati rezove i punkcije, već koristi cervikalni kanal za pristup maternici.

Izbor načina rada ovisi o specifičnoj kliničkoj situaciji. Uzima se u obzir veličina, broj i lokalizacija miomskih čvorova, prisutnost i ozbiljnost komplikacija, starost pacijenta i rizik od malignosti tumora. Od velike je važnosti i kvalifikacije i iskustvo liječnika koji djeluje, opremljenost medicinske ustanove endoskopskom opremom.

Koliko traje operacija uklanjanja fibroida maternice ovisi o odabranoj metodi, količini intervencije i prisutnosti intraoperativnih komplikacija i komplikacija.

Kako se operacija izvodi laboratorijskom metodom?

Operacija koja koristi laparotomski pristup naznačena je za međuprostorne i duboko potopljene subserozne čvorove. Koristi se kod višestruke miomatoze, kompliciranog tijeka bolesti, adhezivnih bolesti, u prisutnosti grubih ili nedovoljno utemeljenih ožiljaka maternice. Uklanjanje velikih fibroida maternice i tumora cerviksa također se obično izvodi laparotomski.

Rezovi u laparotomskoj metodi operacije uklanjanja maternice

Za pristup miomovim čvorovima na prednjem trbušnom zidu nametnuti vertikalni ili horizontalni rez, nakon čega slijedi slojevita disekcija i rastavljanje tkiva. Udarani organ je uklonjen izvan trbušne šupljine. Samo u prisutnosti dobro vidljivih čvorova na prednjem zidu liječnik može odlučiti da izvrši manipulacije na potopljenoj maternici.

Disekcija i glupo piling serozne membrane (visceralni list peritoneuma), izdvojiti čvor mioma s najmanjom mogućom traumom okolnog zdravog miometrija. Tumor je oljušten i uklonjen. Šavovi se stavljaju na njezin krevet, a serosa se šiva odvojeno. Posude za krvarenje su pažljivo ligirane, također je moguće koristiti elektrokoagulator. Trbušna šupljina se suši, prati se kvaliteta hemostaze. Nakon toga se slojevi trbušnog zida šivaju.

Vjerojatne komplikacije tijekom uklanjanja fibroida zbog laparotomije povezane su s tehničkim poteškoćama ili pogreškama tijekom operacije. Možda masovno intraoperativno krvarenje, slučajno oštećenje susjednih organa.

Uklanjanje fibroida maternice laparoskopskom metodom

Laparoskopska kirurgija je nježna i ujedno vrlo učinkovita metoda uklanjanja subseznih mioma na pedici ili na širokoj bazi. Izvodi se pod općom anestezijom u posebno opremljenoj operacijskoj dvorani.

Pristup maternici tijekom laparoskopije provodi se malim punkcijama prednje abdominalne stijenke u obje ilikalne regije. Fotoaparat je umetnut kroz pupčani prsten. Isti ubod koristi se za ubrizgavanje ugljičnog dioksida u trbušnu šupljinu, što je nužno za širenje prostora između zidova unutarnjih organa, dobivanje dovoljne vidljivosti i prostora za sigurno uvođenje manipulatora i instrumenata.

Laparoskopska kirurgija - nježniji način za uklanjanje fibroida

Tanka noga subseroznih fibroida koagulira se i odvaja od zida maternice. To obično ne zahtijeva šivanje seroznih membrana, dovoljno je koristiti elektrokoagulator.

Ako se čvor ukloni na intersticijskoj bazi, liječnik će ga odvojiti i očistiti. Takve manipulacije nužno su dopunjene postupnom temeljitom hemostazom elektrokoagulacijom svih križanih žila, bez obzira na njihov promjer.

Proces uklanjanja čvora na bazi završen je nametanjem endoskopskih šavova s ​​dvostrukim redom na krevet. To nije samo dodatna metoda hemostaze, nego također doprinosi stvaranju punopravnog ožiljka, koji će zadržati svoj integritet u procesu povećanja trudnoće maternice. Zatvaranje seroznog defekta također pomaže smanjiti rizik od postoperativne adhezivne bolesti.

Odrezani miomski čvor je ekstrahiran pomoću morcelatora kroz postojeće punkcije. Ponekad nametanje dodatnih kolopomičnih rupa.

Nakon kontrolne revizije područja operacije i cijele trbušne šupljine, liječnik uklanja instrumente i fotoaparat, a po potrebi evakuira višak ugljičnog dioksida. Rad se završava šivanjem na rupi. Pacijent obično ne mora ostati u odjelu za intenzivnu njegu i nakon izlaska iz anestezije može se prebaciti u postoperativni odjel pod nadzorom liječnika i medicinskog osoblja.

Trenutno su samo subsezularni čvorovi laparoskopski uklonjeni. Ali ako je široka baza fibroida (njena intersticijska komponenta) veća od 50% ukupnog volumena tumora, takva se operacija ne provodi. U ovom slučaju, potrebna je laparotomija.

Histeroskopska miomektomija

Uklanjanje mioma uterusa histeroskopijom je moderna nenavazivna metoda kirurškog liječenja submukoznih čvorova. Takva intervencija ne narušava integritet stijenke maternice i okolnih tkiva i ne izaziva proces ožiljaka.

U većini slučajeva histeroskopsku miomektomiju ne prati klinički značajan gubitak krvi s razvojem postoperativne anemije. Žena koja je podvrgnuta takvoj operaciji ne gubi sposobnost prirodnog rađanja. Također se obično ne smatra rizik od pobačaja.

Histeroskopska inačica uklanjanja fibroida maternice

Sve manipulacije histeroskopskom kirurgijom provode se transcervički histeroskopom. To je poseban uređaj s kamerom, izvor lokalne rasvjete i instrumenata koji je umetnut u šupljinu maternice kroz umjetno prošireni cervikalni kanal. Istodobno, liječnik ima sposobnost preciznog kontroliranja manipulacija koje se izvode na monitoru, precizno pregledati sumnjiva područja sluznice i, ako je potrebno, uzeti biopsiju, brzo zaustaviti početno krvarenje.

Histeroskopija se izvodi pod općom anestezijom, iako nije isključena mogućnost korištenja spinalne anestezije. Za odsijecanje miomskog čvora, alati se mogu koristiti za sjecište mehaničkog tkiva (analogni skalpel), elektrokoagulator ili medicinski laser. To ovisi o operativnoj opremi, vještinama i sklonostima operacijskog liječnika.

Lasersko uklanjanje mioma maternice najmodernija je i nježnija verzija histeroskopske miomektomije. Uostalom, to ne uzrokuje cijeđenje, uvijanje i duboku nekrozu okolnih tkiva, niti su potrebne posebne mjere za zaustavljanje krvarenja. Liječenje se odvija brzo i bez stvaranja grubih ožiljaka.

Transcervikalna histeroskopska miomektomija se ne koristi za čvorove promjera veće od 5 cm koji se teško mogu evakuirati kroz cervikalni kanal. Gusti postoperativni ožiljci na stijenci maternice, unutarnje spirale (sinehija) i endometrioza također značajno ograničavaju uporabu ove metode.

Tehnologije pomoćnih operacija

Kako bi se poboljšala učinkovitost operacije i smanjio rizik od intraoperativnih komplikacija, liječnik može koristiti neke dodatne tehnike. Na primjer, laparoskopsko i laparotomijsko uklanjanje fibroida ponekad se kombinira s preligacijom, stezanjem ili embolizacijom uterinskih arterija. Takva priprema za operaciju odvija se nekoliko tjedana prije glavnog kirurškog liječenja.

Prisilno ograničavanje dotoka krvi u miomatske čvorove nije samo usmjereno na smanjenje njihove veličine. Stanje umjetno stvorene ishemije dovodi do smanjenja zdravog miometrija, što je praćeno oblikovanjem tumora i njihovim djelomičnim otpuštanjem iz debljine stijenke maternice. Osim toga, kirurški zahvati u području s iscrpljenom krvi značajno smanjuju količinu intraoperativnog gubitka krvi.

Preliminarno privremeno stezanje i povezivanje (ligacija) uterinskih arterija vrši se iz transvaginalnog pristupa. Nakon završetka glavne operacije, superponirani terminali i ligature se obično uklanjaju, iako se ponekad s višestrukim miomama odlučuje trajno vezati posude za hranjenje.

Postoperativni i period oporavka

Postoperativni period obično se javlja s boli različitog intenziteta, što može zahtijevati uporabu narkotičnih, pa čak i narkotičkih analgetika. Težina boli ovisi o vrsti operacije, količini intervencije i individualnim karakteristikama pacijenta.

Uz značajan intraoperativni gubitak krvi u prvim satima nakon što se žena prenese u odjel za intenzivni gubitak krvi, transfuzije krvi i krvnih nadomjestaka, uvođenje koloidnih i kristaloidnih otopina, može biti potrebno korištenje sredstava za održavanje odgovarajuće razine krvnog tlaka. Ali potreba za takvim mjerama je rijetka, obično miomektomija prolazi bez klinički značajnog akutnog gubitka krvi.

U prva 2 dana, liječnik nužno kontrolira funkcioniranje crijeva, jer svaka operacija na trbušnim organima može biti komplicirana paralitičkom crijevnom opstrukcijom. Također je važno spriječiti razvoj opstipacije, jer prekomjerno naprezanje tijekom crijeva ispunjeno je nesolventnošću šavova. Zbog toga se mnogo pažnje posvećuje prehrani pacijenta, ranom ustajanju i brzom širenju motoričkih aktivnosti.

Što možete jesti nakon operacije?

To ovisi o vrsti kirurškog liječenja, prisutnosti anemije i pridruženih bolesti probavnog trakta.

Dijeta nakon uklanjanja fibroida laparotomskom metodom ne razlikuje se od prehrane osoba koje su podvrgnute drugim abdominalnim operacijama. Prvom danu pacijentu se nudi tekuća i polutekuća, lako probavljiva hrana, au narednom jelovniku se brzo širi. A za 5-7 dana žena je obično već na zajedničkom stolu, ako ne zahtijeva pridržavanje takozvane “želučane” prehrane.

No, laparoskopska i histeroskopska miomektomija ne nameću tako stroga ograničenja čak iu ranom postoperativnom razdoblju. U dobrom stanju, pacijent može jesti iz zajedničkog stola do večeri prvog dana.

Ako je miom uzrokovao razvoj kronične anemije zbog nedostatka željeza ili ako je operacija bila popraćena velikim gubitkom krvi, u prehranu žene sigurno se unose namirnice bogate željezom. Osim toga, mogu se propisati pripravci željeza koji sadrže anti-anemiju.

Preporuke nakon otpusta iz bolnice

Myomectomy vam omogućuje da uklonite postojeće čvorove, ali to nije prevencija pojave novih tumora maternice. Činjenica je da fibroid ima razvojni mehanizam ovisan o hormonima, a operacija ne utječe na pacijentov endokrini profil. Stoga je, u nedostatku odgovarajuće preventivne terapije, moguć ponovni povratak bolesti. Tako što liječenje je propisano nakon uklanjanja uterine fibroids? Terapijski plan odabire se pojedinačno, često uključuje hormonske lijekove.

Uklanjanje fibroida nameće neka ograničenja. Prvih nekoliko mjeseci, preporučljivo je da žena ne posjećuje kupke, saune i solarije, kako bi se izbjegla povećana tjelesna naprezanja.

Općenito, rehabilitacija nakon uklanjanja mioma maternice traje oko 6 mjeseci, a kasnije se žena vraća u uobičajeni način života. Istodobno, ona također mora proći ginekološki pregled svakih šest mjeseci, a na liječnički recept provesti zdjelični ultrazvučni pregled.

Učinci operacije

Je li moguće zatrudnjeti nakon uklanjanja fibroida maternice - to je glavno pitanje koje zabrinjava pacijente u reproduktivnoj dobi. Miomektomija ne povlači za sobom nestanak menstruacije i početak preuranjene menopauze.

U prvih nekoliko dana moguće je krvarenje koje se ne može smatrati mjesečno. Prilikom određivanja trajanja ciklusa treba razmotriti samo datum početka prethodne menstruacije. Mjesečno nakon ove operacije obično se nastavlja unutar 35-40 dana. U tom slučaju je dopušteno produljenje ili skraćivanje od 1-2 naknadna ciklusa.

Očuvanje jajnika i maternice pacijenta može održati njegovu reproduktivnu funkciju. Stoga je trudnoća nakon uklanjanja fibroida maternice moguća uskoro nakon ponovnog uspostavljanja funkcionalne korisnosti endometrija.

Ali žena koja je podvrgnuta takvoj operaciji poželjno je razmišljati o začeću ne prije 3 mjeseca nakon kirurškog liječenja. A seks je dopušten tek nakon 4-6 tjedana. Usklađenost s tim rokovima posebno je važna ako je mioctomija laparotomije izvedena šavovima na stijenci maternice.

Moguće posljedice zahvata uključuju rizik od prijevremenog prekida trudnoće u budućnosti, patološkog tijeka rada, razvoja adhezivnih bolesti.

Alternative za operaciju

Mogućnosti moderne medicine dopuštaju upotrebu alternativnih načina uklanjanja fibroida maternice. Mogu biti minimalno invazivni ili čak neinvazivni, tj. Prolaze bez operacije.

To uključuje:

 • Embolizacija arterije uterusa. Pothranjenost tumorskog tkiva dovodi do aseptičke lize zamjenom mišićnih stanica vezivnim tkivom. Embolizacija se izvodi pomoću katetera umetnutog pod kontrolom x-zraka kroz femoralnu arteriju.
 • FUS ablacija (fokusirana ultrazvučna ablacija) fibroidi, uzrokujući lokalnu toplinsku nekrozu tumorskog tkiva. No ova se tehnika može koristiti samo za uklanjanje fibromiomatskih i vlaknastih čvorova. Ali leiomiom je neosjetljiv na FUS ablaciju.

U nekim slučajevima takve se tehnike kombiniraju s laparoskopskom miomektomijom, koja je nužna u slučaju višestruke miomatoze i subseroznih čvorova na nozi.

Nemojte odbiti uklanjanje fibroida maternice. Ova operacija očuvanja organa ne dovodi do nepovratnih posljedica za žensko tijelo i omogućuje vam da se riješite svih komplikacija povezanih s prisutnošću miomskih čvorova.

Koje posljedice nakon operacije mioma trebate znati: recenzije pacijenata, preporuke liječnika

Fibroidi maternice - česta bolest u žena u reproduktivnoj dobi, uzrokovana hormonskim poremećajima i viškom estrogena u tijelu. Tumor je dobroćudan. Ne pokazuje simptome u ranim stadijima, a to dovodi do činjenice da je čvor dijagnosticiran, obično kada je dosegnuo veliku veličinu, a konzervativno liječenje lijekovima je nemoćno. U takvim slučajevima, ženama je prikazana operacija, čiju kontrolu pripreme i vođenja provodi vodeći ginekolog. Kada se postupak završi, počinje sljedeća faza liječenja tumora - oporavak nakon uklanjanja fibroida maternice.

Nakon operacije uklanjanja fibroida maternice započinje postoperativni period, koji traje oko 7 dana. Ovaj put pacijent mora biti pod strogim nadzorom liječnika.

Prvih 24 sata žena će biti u jedinici intenzivnog liječenja, a zatim će biti prebačena u odjel. Kada anestezija nestane, slabost, vrtoglavica, bol u području šavova, mučnina može se osjetiti, ponekad se otvara povraćanje - tako tijelo uklanja ostatke anestezije.

Kada liječnici budu sigurni da su šavovi u redu, a pacijent nema komplikacija nakon operacije uklanjanja fibroida maternice, ona će biti otpuštena kući, gdje će započeti sljedeća faza oporavka - rehabilitacija.

Kako ubrzati proces ozdravljenja nakon uklanjanja fibroida maternice

Život nakon operacije ne završava, možete zadržati isti ritam, ali uz neka ograničenja. Prije otpusta ginekolog treba ženi objasniti kakve posljedice može imati nakon uklanjanja fibroida maternice, koliko je bolje nošenje postoperativnog zavoja, što se može jesti, kada se pojave simptomi, hitno potražiti liječničku pomoć. Ako pažljivo pratite sve preporuke, rehabilitacija je jednostavna i bezbolna.

Prilikom uklanjanja fibroida maternice u postoperativnom razdoblju važno je poslušati savjet liječnika, jer vam omogućuju ne samo ubrzani oporavak, već i sprječavanje komplikacija i izbjegavanje ponavljanja bolesti.

Nakon operacije uklanjanja fibroida maternice ginekolozi preporučuju:

 • premjestiti se više, čak i ako uzrokuje nelagodu, umjerena fizička aktivnost spriječit će pojavu adhezija;
 • nositi zavoj nakon uklanjanja tumora, koji će održati šav i ton trbušnog zida;
 • pratite higijenu šavova, posjetite liječnika dvaput godišnje za ultrazvuk i pregled;
 • kontrola mjesečno nakon uklanjanja fibroida;
 • voditi brigu o kontracepciji tijekom spolnog odnosa.

Postoperativni period nakon uklanjanja fibroida maternice uvijek je praćen lijekovima.

Ginekolozi propisuju hormonsku terapiju u obliku lijekova kao što su "Duphaston", "Yarin", "Regulon", "Zoladex", itd.

Prikazan je i unos vitamina i minerala, kompleksa koji sprječavaju pojavu adhezivnih procesa. Važno je promatrati režim budnosti i odmora, jesti više povrća, pokušati ne reagirati na stres.

Što se ne može učiniti nakon operacije abdomena za uklanjanje fibroids

Mnoge žene se pitaju koliko dugo traje rehabilitacija nakon uklanjanja fibroida maternice?

Ne postoji strog okvir i nedvosmislen odgovor na ovo pitanje. Svaki slučaj je individualan, mnogi faktori utječu na učinkovitost liječenja i brzinu oporavka, na primjer, dob. Ako je potrebno ukloniti miom nakon 40 godina, tijelu će možda trebati više vremena i truda nego u 25. U mladoj dobi brže se oporavljamo, procesi regeneracije se odvijaju sami, bez medicinske pomoći.

Također, trajanje rehabilitacije nakon uklanjanja fibroida maternice kroz abdominalnu operaciju ovisi o veličini tumora, broju čvorova, prisutnosti komplikacija u operacijskoj sali.

Kako bi se tijelo brže oporavilo, pacijenti moraju znati što je zabranjeno raditi dok se ne izliječe u potpunosti.

Žene nakon uklanjanja mioma maternice ne mogu:

 • biti podvrgnut snažnim fizičkim naporima, premjestiti se kako bi spriječio adhezije - ne znači ići u atletiku ili se prijaviti u teretanu odmah nakon otpuštanja iz bolnice;
 • dugo ostajete na suncu, sunčajte se, sunčajte se, idite u solarij;
 • povratak u uobičajeni seksualni život unutar 30-90 dana (datumi ovise o zdravstvenom stanju);
 • podvrgavaju se stresu i psiho-emocionalnom stresu;
 • dugo vremena da bude uspravno.

Nakon operacije, uklanjanja mioma maternice, ne možete dopustiti zatvor. Važno je prilagoditi prehranu i uravnotežiti prehranu. U prvom mjesecu pokazuje strogu dijetu, trebate povećati količinu konzumiranih vlakana. Na jelovniku treba imati više voća i povrća, žitarica, ribe. Masne i pržene namirnice su kontraindicirane. Potrebno je ograničiti dnevni unos soli, šećera, začina.

Moguće je planirati trudnoću i porođaj nakon uklanjanja fibroida u 6-12 mjeseci, kada je menstrualni ciklus poboljšan. Međutim, prije toga, neophodno je posjetiti ginekologa. Liječnik mora osigurati da čvorovi nisu oživljeni, a tijelo buduće mame je u potpunosti obnovljeno.

Laparoskopija s miomom i oporavak nakon zahvata

Laparoskopsko uklanjanje mioma maternice smanjuje učinke operacije na nulu. Postupak podrazumijeva da se pristup čvorovima provodi kroz male punkcije na trbušnom zidu. Uz pomoć posebnog optičkog uređaja stručnjak će moći pregledati šupljinu i provesti potrebne manipulacije. Operacija traje ne više od 40 minuta. Liječenje ožiljkom je mnogo brže i manje bolno, jer je područje zahvaćenog tkiva minimalno.

Ako se izvodi laparotomija (abdominalna operacija), pacijent može ustati samo treći dan. U slučaju laparoskopije, možete provjeriti tijekom prvog dana. Fizička aktivnost je dopuštena u većoj mjeri, ali ne zloupotrebljavajte teret, jer možete oštetiti šavove.

Seks nakon uklanjanja fibroida na benigni način dopušten je mjesec dana nakon manipulacije.

Inače, rehabilitacija nakon uklanjanja maternice, laparoskopije ili laparotomije nema ozbiljnih razlika.

Također je zabranjeno dugo ostati pod ultraljubičastim svjetlom, ne preporučuje se dizanje utega, slijedite dijetu.

Učinke uklanjanja moguće je spriječiti uzimanjem antibiotika, vitaminskih kompleksa i hormonskih pripravaka. Ako je žena primijetila krvarenje nakon uklanjanja fibroida, temperatura joj je porasla, pojavila se glavobolja, mučnina, grčevi u donjem dijelu trbuha, otvaranje krvarenja iz maternice, odmah biste trebali pozvati hitnu pomoć i ni u kojem slučaju ne odbiti hospitalizaciju,

Komplikacije nakon brze eliminacije miomskih čvorova nisu neuobičajene. Naime, ako je žena već rodila i nalazi se u dobu blizu menopauze, liječnici preporučuju uklanjanje cijele maternice.

Složiti se o takvoj radikalnoj metodi tek nakon pažljivog razmatranja i savjetovanja s iskusnim stručnjakom.

Nakon operacije, miom se šalje na histološki pregled. Histologija je osmišljena kako bi se odredila priroda stanica, prisutnost atipičnih stanica među njima, sklon degeneraciji u rak.

Obnova funkcije rađanja nakon fibroida - stavovi žena

Nakon kirurškog uklanjanja tumora, pri praćenju propisanog režima, pacijent se brzo oporavlja i može živjeti u istom ritmu. Međutim, važno je uspostaviti hormonsku pozadinu i osigurati sve uvjete za žene da u budućnosti rađaju zdravom i jakom djetetu.

Da biste shvatili nakon čega se operacija obnavljanja dječje funkcije brže odvija, morate čuti i usporediti preglede onih koji su već iskusili uklanjanje fibroida:

Inga, 38

„Kada je ginekolog otkrio čvor, bilo je prekasno da se nada homeopatiji ili lijekovima. Tražio sam pomoć nakon dugih i bezuspješnih pokušaja da zatrudnim. Tumor je dosegao promjer od 7 cm, tako da je prije operacije propisan tijek hormona. Nakon 2 mjeseca uzimanja lijeka, mjesto se smanjilo za 5,5 cm, a zatim je liječnik propisao dan operacije. U bolnici sam ostao 5 dana. Nakon pražnjenja strogo se pridržavali svih propisa i preporuka liječnika, pili antibiotike. Nije bilo komplikacija, a nakon dvije godine imali smo dugo očekivano dijete. ”

Marina 37

- Moj fibroid je otkriven u 32. godini. Jedno dijete u obitelji bilo je, moj suprug i ja smo htjeli drugu, pa smo otišli liječniku. Na ultrazvuku je ginekolog primijetio nekoliko čvorova promjera 4 do 7 mm. Nakon konzultacija odlučio sam se dogovoriti o laparoskopiji.

Metoda je što je moguće bezbolnija, i što je najvažnije - s minimalnim razdobljem oporavka. Prva tri mjeseca nakon zahvata zadržala je prehranu, ograničila opterećenje. Šest mjeseci kasnije, moj ginekolog je rekao da možete razmišljati o trudnoći, budući da je rehabilitacija bila uspješna.

Abdominalna kirurgija za uklanjanje fibroida maternice

Laparotomija s miomektomijom ili enukleacija tumora maternice abdominalnim putem kroz abdominalnu inciziju provodi se u situacijama u kojima nije moguće primijeniti minimalno invazivne endoskopske tehnike. Indikacija abdominalne operacije može biti velika veličina čvora ili stanje koje ugrožava život žene. Konačno, izbor metode liječenja provodi se nakon potpunog pregleda pacijenta i procjene svih raspoloživih čimbenika rizika.

Pregledi uklanjanja fibroida maternice tijekom operacije abdomena upućuju na to da je ovaj postupak prilično težak za žene. Laparotomija je vrlo traumatična, uključuje duboku anesteziju i značajno oštećenje tkiva. Dugo razdoblje oporavka, stvaranje ožiljka na maternici, visoki rizik od komplikacija - sve to čini operaciju abdomena nije najbolji način za žene koje planiraju trudnoću. Morate se upoznati s prednostima i manama laparotomije kako biste imali predodžbu o njezinim mogućim posljedicama i kako biste mogli donijeti utemeljenu odluku.

Nakon operacije abdomena kako bi se uklonio tumor u maternici, žena će imati dugotrajan proces oporavka.

Prednosti i nedostaci laparotomije u miomu maternice

Abdominalna kirurgija ima svoje prednosti:

 • Dostupnost: gotovo svaki operativni ginekolog može izvesti uklanjanje fibroida otvaranjem trbušne šupljine i maternice;
 • Nije potrebna skupa oprema i posebna obuka liječnika;
 • Tehnički, abdominalna kirurgija je jednostavniji postupak, a kirurg ima više prostora za manevriranje;
 • Sposobnost da se brzo zaustavi krvarenje u kirurškoj rani;
 • Praktično uklanjanje tumora zbog sumnje na sarkom;
 • Mogućnost u bilo koje vrijeme proširiti opseg operacije ili provesti dodatne manipulacije u karličnoj šupljini.

Nedostaci mijaktomije laparotomije uključuju:

 • Trajanje operacije: otvaranje trbušne šupljine i maternice traje dulje od endoskopske intervencije;
 • Potreba za dugom i dubokom anestezijom;
 • Dugo razdoblje rehabilitacije u bolnici iu ambulanti;
 • Vrlo visok rizik od komplikacija, uključujući zarazne;
 • Prisutnost ožiljka na maternici, koji je nepovoljan za tijek trudnoće i porođaja;
 • Izgled šava na koži je kozmetički nedostatak.

Jedan od nedostataka laparotomije je duboka i duga anestezija koja može nepovoljno utjecati na tijelo žene.

Razvojem endoskopske tehnologije ginekolozi su manje skloni laparotomiji, a danas ova operacija postepeno postaje stvar prošlosti. Laparoskopija je dobra alternativa abdominalnoj intervenciji, ali ne uvijek liječnik može ukloniti miom kroz male punkcije. U nekim slučajevima se mora pribjeći klasičnom postupku.

Izbor liječenja provodi se nakon pregleda pacijenta i procjene svih dostupnih podataka. Ako liječnik inzistira na abdominalnoj operaciji, žena se može obratiti drugom liječniku, ali ne i činjenici da će to pomoći. U određenim situacijama, laparotomija je jedina metoda uklanjanja leiomioma.

Indikacije za operaciju abdomena

Laparotomija za miom maternice izvodi se u takvim situacijama:

 • Velika veličina čvora i maternice (više od 12 tjedana). Moderna endoskopska oprema omogućuje vađenje mioma i maternice, proširena na 15 tjedana, ali ne i svaka klinika ima sličnu tehniku;
 • Sumnja na maligni tumor. Kada sarkom može zahtijevati uklanjanje maternice i privjesaka, kao i određene manipulacije na krvnim žilama kako bi se spriječilo širenje tumorskih stanica s protokom krvi;

Ako žena ima sarkom, operacija trbuha je jednostavno nužna, jer u većini slučajeva maternicu treba ukloniti.

 • Prisutnost ožiljka na maternici. U ovom slučaju, napravljen je novi rez uz stari ožiljak njegovim izrezivanjem;
 • Fibroidi maternice s kompresijom i deformacijom susjednih organa;
 • Višestruki intersticijalni čvorovi (prema procjeni kirurga i ovisno o tehničkim mogućnostima klinike);
 • Mjesto tumora u cerviksu ili prevlaci (s submukoznim miomom vrata, histerorezekskopija može biti alternativa);
 • Ukupan broj čvorova veći od 4;
 • Hitno liječenje komplikacija fibroida (masovno krvarenje, nekroza čvora, uvijanje nogu), kada je laparoskopska intervencija nemoguća.

Za svakog pacijenta određuje se popis indikacija za abdominalnu operaciju. Pri odabiru metode liječenja nužno je uzeti u obzir dob žene, reproduktivne planove i prisutnost kontraindikacija.

Trošak abdominalne kirurgije u privatnim klinikama u Moskvi je oko 30-50 tisuća rubalja. U regijama cijena može biti niža. U javnim ustanovama, miomektomija laparotomije obavlja se besplatno za pacijenta u okviru OMS politike.

Ako žena ima politiku obveznog zdravstvenog osiguranja, onda se u državnim klinikama besplatno vrši enukleacija tumora maternice abdominalnim sredstvima.

Kada ne možete napraviti laparotomiju

Nema apsolutnih kontraindikacija za abdominalnu miomektomiju. Ako tumor maternice treba ukloniti, morat će se to učiniti. Relativne kontraindikacije su:

 • Akutne zarazne bolesti;
 • Kronična patologija u akutnom stadiju (uključujući nekontroliranu arterijsku hipertenziju, nedavni infarkt miokarda ili moždani udar i druge ozbiljne bolesti);
 • Upalni procesi u genitalnom traktu;
 • Gnojne infekcije kože trbuha (čirevi i dr.).

U takvim situacijama operacija se odgađa dok se pacijent ne oporavi ili stabilizira.

Popis kontraindikacija s godinama se širi, tako da ne odgađajte uklanjanje fibroida. Učinci anestezije i operacije u 50-60 godina bit će mnogo ozbiljniji nego u mladoj dobi.

Priprema za operaciju

Standardni popis pregleda prije miomektomije uključuje:

 • Potpuna krvna slika;
 • koagulacije;
 • Biokemijsko ispitivanje krvi;

U pripremi za operaciju, pacijent mora donirati krv za biokemijsku analizu.

 • Određivanje krvne grupe i rezus faktora;
 • Analiza mokraće;
 • Testovi za infekciju: HIV, sifilis, virusni hepatitis;
 • Pregled mrlje na flori genitalnog trakta;
 • Razmazivanje na oncocitologiji;
 • EKG;
 • Ultrazvuk zdjeličnih organa;
 • Pregled ginekologa;
 • Konzultacijski terapeut.

Kada submukozni miom maternice pokazuje histeroskopiju - pregled maternice uz obvezno prikupljanje materijala za histološki pregled. Prema svjedočanstvu popisa testova može se proširiti.

Histeroskopski postupak je nužan ako pacijent ima potresni čvor. Liječnik uzima biomaterijal za histologiju kako bi razjasnio dijagnozu i odredio daljnju taktiku liječenja.

Uoči operacije pacijent pregledava anesteziolog i odlučuje o izboru metode ublažavanja boli. Ženi se može ponuditi opća anestezija i epiduralna anestezija. U potonjem slučaju, pacijent ostaje svjestan.

Prije operacije preporučuje se:

 • Tri dana prije operacije prestanite jesti hranu koja povećava nadutost u crijevima;
 • Prestanite uzimati lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi (u dogovoru s liječnikom);
 • Nabavite kompresijske čarape (indicirane za proširene vene donjih ekstremiteta za prevenciju postoperativne tromboze);
 • Uoči operacije napravite klistir za čišćenje;
 • Zadnji obrok treba biti 12-14 sati prije operacije.

Tehnika laparotomije s miomektomijom

Postoje tri vrste operacija:

 • Uklanjanje subsezularnih fibroida maternice bez otvaranja šupljine organa;
 • Enukleacija (sluh) međuprostornog čvora;
 • Uklanjanje submukozne i intersticijske fibroide.
 • Disekcija kože u donjem dijelu trbuha iznad pubičnog luka. Veličina ulaza ovisi o opsegu kirurške intervencije;

Laparotomija s miomektomijom započinje disekcijom kože u donjem dijelu trbuha.

 • Naslaganje potkožnog masnog tkiva, mišića, fascije;
 • Ispitivanje i palpacija maternice kako bi se odredilo optimalno mjesto rezanja njegovog zida;
 • Uklanjanje subsezalnih čvorova na nozi (izrezivanje iz maternice skalpelom). Rez je bliži miomu. Nakon što je tumor odsječen, pedikula se skraćuje i po potrebi se može obrezati. Ležaj mioma je zašiven, krvarenje u rani je zaustavljeno;
 • Kada su subsezularne formacije na nozi u ovoj fazi završene. Ako je čvor u mišićnom sloju, napravljen je rez u stijenci maternice iznad tumora.
 • Otvaranje kapsule intersticijskih fibroida;
 • Hvatanje čvora pomoću pinceta i guljenje iz čahure;
 • Izrezivanje fibroidne kapsule;
 • Zaustavljanje krvarenja u kirurškoj rani, šivanje tumorskog sloja;
 • Šivanje maternice;
 • Slojevito zatvaranje tkiva, formiranje šava na koži.

Laparotomija s miomektomijom traje oko 1,5 sata. Trajanje operacije ovisi o opsegu operacije i tijeku procesa. S razvojem komplikacija, vrijeme manipulacije se povećava.

Prakticirani kirurzi obično ne govore pacijentima točno vrijeme predviđene operacije, budući da je nemoguće unaprijed predvidjeti kako će fibroidi ići i kako će završiti laparotomija.

Točno vrijeme operacije nije moguće odrediti unaprijed, jer sve ovisi o razvoju situacije tijekom laparotomije.

Komplikacije tijekom operacije i postoperativnog razdoblja

Pregledi žena - onih koji su preživjeli ovu tešku operaciju - pokazuju da takav ozbiljan kirurški zahvat ne ide uvijek dobro. Nije iznenađujuće da se svi pacijenti ne slažu s laparotomijom, već odavno odgađaju liječenje fibroida. Nakon uklanjanja tumora mogu se razviti takve komplikacije:

 • Krvarenje. Prema liječnicima, to je najčešća posljedica miomektomije. Krvarenje se događa izravno tijekom operacije ili u ranom postoperativnom razdoblju i može ugroziti život žene. Slična komplikacija je zabilježena kod višestrukih mioma, osobito intersticijalno lociranih, kao i kod teških deformiteta maternice;
 • Infekcija postoperativnih šavova. U pratnji gutanja tkiva, pojave neugodnog mirisa, divergencije niti, groznice. Kada se šavovi rastope, potrebna je druga operacija. Za prevenciju infektivnih komplikacija propisuju se antibiotici širokog spektra, šav se liječi antisepticima;
 • Povrat fibroida. Mučenje tumora ne jamči da čvor više neće rasti. Dok je žena u reproduktivnoj dobi, fibroid se može razmnožavati, a onda ne može bez ponovljene medicinske intervencije.

Žene koje planiraju dijete čekaju ozbiljne posljedice. Razvoj komplikacija može uzrokovati neplodnost kao rezultat mehaničke opstrukcije jajovoda. Svaka abdominalna kirurgija izaziva razvoj adhezija - niti vezivnog tkiva u karličnoj šupljini. Adhezije mogu blokirati lumen jajovoda i time spriječiti oplodnju jajeta. Proces adhezije je također jedan od uzroka izvanmaterične trudnoće.

Proces adhezije u maternici i peritoneumu je ozbiljna komplikacija koja se može pojaviti nakon laparotomije s miomektomijom.

Ožiljak na maternici je još jedan problem koji čeka ženu nakon abdominalne miomektomije. Tijekom trudnoće oštećeno tkivo maternice može se raspršiti, što prijeti krvarenju, smrti žene i fetusa. Maternica može suza duž ožiljak tijekom porođaja, koji će također predstavljati prijetnju za život. Zbog toga se abdominalna kirurgija rijetko izvodi u reproduktivnoj dobi, a prednost se daje laparoskopskoj intervenciji.

Rehabilitacija nakon miomektomije

Prvog dana nakon operacije žena je u jedinici intenzivne njege pod stalnim nadzorom anesteziologa. Nakon oporavka od anestezije, pacijent osjeća vrtoglavicu, glavobolju, može biti mučnina i povraćanje. Tipična slabost. Postoji bol u postoperativnim šavovima. Prema ocjenama, stanje prvog dana nakon operacije uvelike ovisi o kvaliteti anestezije, kao io količini intervencije.

Nakon operacije abdomena, pacijent se nalazi u ginekološkoj bolnici 7-10 dana. Tijekom tog razdoblja na koži se provodi svakodnevno liječenje šavom, procjenjuje se njegovo stanje. Antibiotici širokog spektra propisani su tijekom 7 dana. U nedostatku komplikacija, pacijent se otpušta kući, gdje se nastavlja njezina daljnja rehabilitacija. Bolnica nakon laparotomije daje razdoblje od 14-21 dan. Trajanje razdoblja invalidnosti ovisi o stanju žene.

Kako se ponašati nakon operacije abdomena kako bi se uklonio leiomiom:

 • Promatrajte način na koji radite dan i ne pretjerujte. Spavajte najmanje 8 sati dnevno;
 • Aktivno se krećite, ne zaboravite na dnevne šetnje, ali ne dovodite sebe do velikog umora;
 • Nosite zavoj koji podupire zdjelične organe i šav, a također obnavlja tonus trbušnog zida;

Postoperativni zavoj pomoći će ženi da se brže oporavi nakon operacije.

 • Pratiti stanje postoperativne šavove;
 • Prehrana: izbjegavajte prženu, masnu hranu koja stvara plin. Potrebno je ograničiti uporabu soli i vrućih začina, začina. Stolica bi trebala biti svakodnevna. U slučaju zatvora, indicirana su laksativa;
 • Uzmite lijekove prema preporuci liječnika.

Nakon operacije abdomena za 1-1,5 mjeseci ne može:

 • Baviti se sportom, uključujući opterećenje trbušnih mišića;
 • Utezi za podizanje (preko 3 kg);
 • Radite teške fizičke poslove;
 • Sunčajte se pod suncem ili u solariju;
 • Posjetiti saunu, kadu, bazen;
 • Seksati.

Obnova menstrualnog ciklusa odvija se unutar 1-2 mjeseca nakon operacije. Većina žena ukazuje na odgođenu menstruaciju, a to se smatra čestom nakon operacije. Prenesena miomektomija, anestezija, stres - sve to dovodi do poremećaja hormona i ometa normalno funkcioniranje jajnika. Ako se menstrualni ciklus ne vrati unutar dva mjeseca nakon operacije, obratite se liječniku.

Možete planirati trudnoću ne ranije od godinu dana nakon operacije abdomena. Potrebno je najmanje 12 mjeseci da se tijelo žene oporavi. Mnogi ginekolozi savjetuju čekati 1,5 do 2 godine prije rođenja djeteta. Prije planiranja trudnoće potrebno je napraviti kontrolni ultrazvuk, procijeniti stanje maternice i ožiljaka, te osigurati da nema komplikacija.

Kada planirate trudnoću nakon operacije, žena svakako mora imati kontrolni ultrazvučni pregled.

Neispravan ožiljak maternice nakon miomektomije može biti prepreka za rađanje djeteta kroz rodni kanal i postati indikacija za carski rez.

Poseban slučaj: miomektomija tijekom trudnoće

Indikacije za operaciju gestacije mogu biti takva stanja:

 • Uvijanje nogu tumora i nekroze čvora;
 • Brz rast fibroida s kompresijom zdjeličnih organa i deformacija maternice;
 • Veličine velikog čvora;
 • Početak pobačaja i nemogućnost kiretacije maternice bez prethodnog uklanjanja fibroida (na mjestu čvora u vratu ili vratu)

Myomectomy se provodi na planiran način u razdoblju od 16-19 tjedana, u hitnim slučajevima - u bilo kojem razdoblju. Prioritet se daje laparoskopskoj operaciji, ali u posebnim slučajevima tumor se može ukloniti laparotomijom. Nakon miomektomije propisana je konzervirajuća terapija, antibiotici za prevenciju infektivnih komplikacija. Stanje fetusa prati se ultrazvukom i CTG (kardiotokografija).

Moderna razina razvoja medicine dopušta miomektomiju tijekom trudnoće, ali liječnici savjetuju da se riješi tumora prije zasnivanja djeteta. Ako postoje naznake za uklanjanje čvora, operacija se mora provesti. Što se prije riješi problem, to je manja vjerojatnost komplikacija i bolja je prognoza bolesti.

Top