Kategorija

Popularni Postovi

1 Sklad
Trudnoća na Duphastonu: upute za uporabu lijeka
2 Klimakterijum
Koliko dana jaje živi nakon ovulacije i na kojim faktorima ovisi njegova održivost?
3 Bolest
Tamno smeđa tekućina: uzroci, znakovi bolesti
4 Sklad
Iscjedak krvi i bol u donjem dijelu trbuha
Image
Glavni // Klimakterijum

Postoperativno razdoblje uklanjanja fibroida maternice


Fibroidi maternice - reakcija ženskog tijela na oštećenje. Takav štetan čimbenik je menstruacija. To uzrokuje formiranje fibroida u sloju materničnog mišića, iz kojeg se kasnije razvijaju miomatozni čvorovi.

Prva reakcija žene nakon što joj je dijagnosticirana mioma maternice - zbunjenost i strah. Nemojte očajavati. Nazovite nas i odmah ćete dobiti stručni savjet putem e-maila. Nazvat ćemo vas telefonom i dogovoriti konzultacije s vodećim stručnjacima iz najboljih klinika za liječenje mioma. Uz popis klinika s kojima surađujemo, pročitajte ovu kliniku za liječenje fibroidnih bolesti.

Napominjemo da je ovaj tekst pripremljen bez podrške našeg stručnog vijeća.

Fibroidi maternice. Rad. Postoperativno razdoblje

Trenutno, ginekolozi klinika s kojima surađujemo, drže mišljenje: miom nije tumor, rijetko se pretvara u malignu neoplazmu. U tom smislu odbacuju opće prihvaćenu taktiku liječenja bolesnika s miomom maternice. Vjerujemo da operaciju fibroida treba provoditi samo u rijetkim slučajevima iu prisutnosti apsolutnih indikacija.

Uklanjanje fibroida maternice ne rješava glavni problem: ne uklanja uzrok bolesti i ne zaustavlja rast novih miomatskih čvorova. U postoperativnom razdoblju, koje metode bi se izvodile ove operacije, mogu se razviti komplikacije. U 7-14% nakon operacije u roku od godinu dana dolazi do recidiva bolesti. Ako se uklone fibroidi, postoperativni period može biti kompliciran formiranjem adhezija, koje su faktor u neplodnosti u tubi.

Više traumatska operacija je uklanjanje maternice - histerektomija. Kao rezultat operacije, žena gubi reproduktivne organe. Tijekom amputacije kirurzi napuštaju cerviks, a ekstrakcija se izvodi sa ili bez uklanjanja maternice. Žena razvija hormonsku disfunkciju, neplodnost.

Vjerujemo da je ovu operaciju preporučljivo izvesti u prisustvu miomskog čvora više od 25 tjedana trudnoće, koja stisne okolne organe i uzrokuje povredu njihove funkcije. U drugim slučajevima naši specijalisti nude embolizaciju maternice. Nakon toga se obrata u maternici obrće, rudimenti fibroida rastvore, a veliki čvorovi mogu se ukloniti nakon godinu dana u povoljnijim uvjetima laparoskopskom metodom. U ovom slučaju, postoperativni period teče glatko, nastaju manje komplikacija.

Liječnici izvode histerorezakciju miomskih čvorova u prisustvu submukoznog miomskog čvora. U tu svrhu koriste histeroskop, koji se ubacuje u organsku šupljinu kroz vaginu i cervikalni kanal. Postoperativno razdoblje je glatko, žena može kasnije roditi. Rizik od recidiva bolesti ostaje.

Prilikom uklanjanja fibroida, liječnici utječu na stvaranje laserskih zraka koje ne oštećuju okolno tkivo. Ako su završili uklanjanje fibroida, postoperativno razdoblje je kratko, funkcije ženskog tijela brzo se obnavljaju. Ova intervencija također ne rješava problem rasta formacija mioma u budućnosti.

Uklanjanje fibroida maternice. Postoperativno razdoblje

Rani postoperativni period započinje s posljednjim šavom. Pacijent iz operacijske dvorane prevozi se u jedinicu intenzivne njege. To je potrebno kako bi se kontrolirale funkcije tijela u postoperativnom razdoblju.

Nakon prestanka djelovanja lijekova koji se koriste za anesteziju, pacijent može osjetiti bol na mjestu reza iu trbušnoj šupljini. Trebalo bi joj dopustiti da se odmara, stoga liječnici u ranom postoperativnom razdoblju propisuju lijekove protiv bolova.

U uobičajenom odjelu pacijent je od 7 do 10 dana. Drugog ili trećeg dana liječnici joj dopuštaju da ustane iz kreveta, okrene se na bok i osloni se na lakat. Postoperativni period nakon uklanjanja fibroida maternice može se smanjiti ako se više pomaknete. Aktivan način života je sprječavanje stvaranja adhezija u trbušnoj šupljini, ali se opterećenje mora dozirati.

U ranom postoperativnom razdoblju tjelesna temperatura može narasti do subfebrilnih brojeva. U tom slučaju, liječnici propisuju antipiretici, a nakon nekoliko dana temperatura se vraća u normalu. U većini slučajeva mimektomija je abdominalna operacija. Prvih 2 dana pacijentu je dopušteno piti ne-bogatu juhu iz prehrambenog mesa, slabo kuhanog čaja, nemasnih mliječnih proizvoda.

Potom se dijeta proširuje, dodaju se kruhovi od bijelog kruha, parni kotleti, kuhano mljeveno meso, juhe od povrća s mješalicom. Nakon toga, dijeta treba biti bogata vlaknima i teškim ugljikohidratima, koji se nalaze u povrću i žitaricama.

Nakon laparoskopske miomektomije, postoperativno razdoblje je manje problematično, kraće. Liječnici omogućuju ženi da ustane do kraja prvog dana nakon operacije. Prvih dana poslijeoperacijskog razdoblja slijedite vježbe kako biste se brzo otopili iz ugljičnog dioksida u trbušnoj šupljini, koji su liječnici ubrizgali tijekom operacije. Važna točka postoperativnog razdoblja je kontracepcija. Žena može planirati trudnoću godinu dana nakon operacije.

Postoperativni period nakon histerektomije

Histerektomija ili uklanjanje uterusa je velika operacija. Nakon nje, žena gubi reproduktivne organe i mogućnost da ima dijete. U nekim slučajevima, istovremeno s uterusom, kirurzi također uklanjaju dodatke. Postoperativno razdoblje nakon histerektomije može biti teško. Pacijent iz operacijske dvorane u pratnji anesteziologa prevozi se u jedinicu intenzivne njege, gdje će nekoliko dana biti pod nadzorom liječnika. Nakon vraćanja vitalnih funkcija prenijet će se na redovni postoperativni odjel.

U ranom postoperativnom razdoblju liječnici propisuju lijekove protiv bolova, brinu o pacijentu. Dopušteno joj je da ustane iz kreveta ne prije trećeg dana. Preporučljivo je nakon što se pacijent povuče iz anestezije, okrene ga, napravi vježbe disanja, masira leđa. Sve ove aktivnosti smanjuju trajanje postoperativnog razdoblja. Nakon uklanjanja šavova, liječnici su pacijenta otpustili pod ambulantnim nadzorom ginekologa.

Morat će posjetiti liječnika kako bi kontrolirala razinu hormona. Nakon uklanjanja maternice s dodacima, poremećena je hormonska ravnoteža. Mora se obnoviti uz pomoć posebnih pripravaka koje je propisao ginekolog.

Ako se u postoperativnom razdoblju javljaju neugodni osjećaji u trbuhu, temperatura tijela raste ili se pojavi bol, ženu o tome treba obavijestiti liječnik. Nakon abdominalne histerektomije, postoperativni period traje oko 6 mjeseci. Žena može imati problema s mokrenjem, sniziti gornji vagini vagine. Kvaliteta njezina života se pogoršava. U postoperativnom razdoblju pacijentu je potrebna psihološka pomoć i podrška rodbine. Može biti potrebna i pomoć psihologa kada pacijent razvije postoperativni depresivni sindrom zbog činjenice da joj je maternica uklonjena.

Fibrom. Rehabilitacija nakon operacije

Postoperativni period nakon svake operacije fibroida odvija se različito. To ovisi o mnogim čimbenicima:

 • prevalencija patološkog procesa;
 • volumen kirurške intervencije;
 • vrsta anestezije;
 • povezane bolesti;
 • žene.

Kako bi u operativnom razdoblju bilo komplikacija, ginekolozi preporučuju:

 1. Slijedite dijetu koja osigurava normalnu funkciju evakuacije crijeva.
 2. Izbjegavajte zatvor, jer ako su prisutni, intraabdominalni tlak se povećava, što može izazvati razilaženje šava u ranom postoperativnom razdoblju.
 3. Ne izvodite teške fizičke radove, ne podižite težinu veću od 3 kg tijekom prvih šest mjeseci. Tijekom sljedeće dvije godine potrebno je ograničiti težinu podignutih tereta na deset kilograma.
 4. Promatrajte režim, radite alternativno s odmorom.
 5. Izbjegavajte emocionalne udare.
 6. Seksualni život nije dopušten prije 1,5-2 mjeseca nakon operacije.

U ranom i kasnom postoperativnom razdoblju treba izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost, a ne prisustvovati solarijumu. Ako žena ima očuvanu reproduktivnu funkciju, trebala bi uzeti kontraceptivna sredstva i planirati trudnoću u uvjetima koje preporučuje liječnik. U postoperativnom razdoblju korisno je da ode na odmor na odmaralište. Tijekom spa tretmana treba uzeti kupke radona i spa postupke, izbjegavajući prekomjernu insolaciju.

O tome hoće li pacijent u postoperativnom razdoblju nositi zavoj odlučuje liječnik. On također preporučuje koji tip proizvoda najbolje odgovara svakom slučaju. U ranom postoperativnom razdoblju ne bi se trebali baviti vodenim sportovima. Kada počnete plivati, žena će reći ginekologu. Ne smijete posjetiti kadu i saunu, uzeti toplinske tretmane.

Glavna zadaća dijetoterapije u postoperativnom razdoblju nakon operacije fibroida je izbjegavanje kontaminacije crijevnih plinova, zatvor i osiguravanje dobre prehrane. U prehrani trebaju biti namirnice koje sadrže bjelančevine, biljne masti i teške ugljikohidrate.

Dijeta se sastoji od mršavog mesa i ribe, povrća, voća, mliječnih proizvoda. Ne možete jesti hranu koja uzrokuje poteškoće u činu pražnjenja:

 • Vazelin;
 • Vazelin;
 • riža i krupica;
 • Maslac kolača;
 • slatkiši;
 • jaka kava i čaj;
 • alkohol;
 • gazirana pića.

U kuhanju treba koristiti štedljivu kulinarsku tehnologiju. Proizvodi trebaju kuhati, peći u pećnici ili kuhati kao par. Nemojte jesti prženu hranu, kobasice, dimljeno meso.

U postoperativnom razdoblju žena se mora više kretati, svakodnevno šetati. Oni pridonose aktivaciji metabolizma, bržem zacjeljivanju postoperativnih rana, ojačanju ožiljka. Postoperativno razdoblje prolazi glatko ako bolesnik promatra režim i slijedi preporuke liječnika.

Naši stručnjaci u većini slučajeva, žene s dijagnozom fibroids, nude za obavljanje embolizacije uterine arterije. Nakon toga, obnova svih tjelesnih funkcija događa se brzo, ograničenja su minimalna, a kvaliteta života nije narušena.

Oporavak nakon uklanjanja mioma maternice

Vrijeme čitanja: min.

Fibroidi maternice su trenutno najčešća ginekološka bolest. Uzrok ove bolesti nije u potpunosti shvaćen. No, prema jednoj od teorija, miom nastaje zbog aktivnog rasta miometrija pod utjecajem različitih čimbenika. Također se vjeruje da hormonalni poremećaji igraju važnu ulogu u razvoju bolesti. Unatoč uzroku bolesti, fibroidi maternice zahtijevaju dijagnozu i daljnje liječenje.

Fibroidi maternice. Brisanje. Posljedice. Recenzije

Kada se u ranim stadijima dijagnosticiraju fibroidi uterusa i propisuje se miomatozno mjesto, primjenjuje se konzervativna terapija. No, nažalost, žene se već liječe pokrenutim inačicama fibroida maternice. U takvim slučajevima potrebno je kirurško uklanjanje čvorova. Kirurško liječenje fibroida maternice može se izvesti na različite načine. Ovisno o tehnologiji operacije, razdoblje oporavka je različito.

Koliko dugo traje oporavak nakon uklanjanja fibroida maternice

Trajanje oporavka ovisi o tehnici operacije. Tako s laparoskopskom metodom uklanjanja fibroida maternice najkraći period oporavka. Tijelo se vraća u roku od mjesec dana, ponekad u roku od mjesec i pol dana. Rano poslijeoperacijsko razdoblje traje 3-4 dana i, u pravilu, nastavlja se bez obilježja. U isto vrijeme, menstrualna funkcija u žena reproduktivne dobi neće biti poremećena. Potrebno je slijediti opće prihvaćene preporuke zbog kojih je kasni postoperativni period bezbolan i lak. Boravak u bolnici je nužan samo u prvim danima, a onda, u nedostatku komplikacija, pacijent se otpušta radi ambulantnog liječenja. Nakon uklanjanja fibroida maternice laparoskopskom metodom pruža se mogućnost povratka punom životu u najkraćem mogućem vremenu.

Nakon uklanjanja mioma maternice laparotomijom, postoperativno razdoblje traje duže. S tim pristupom, napravljen je veliki rez na prednjoj trbušnoj stijenci. To uključuje dugotrajno zacjeljivanje šavova. U tom slučaju potrebno je ostati u bolnici. Tijekom razdoblja oporavka nakon ove metode liječenja potrebno je uzimati antibakterijske lijekove, kao i antispazmodičare. U prvim danima nakon operacije u bolesnika se bilježi bol. To proizlazi iz činjenice da se pri izvođenju na taj način ozlijeđuje velika površina tkanina.

Pregled nakon uklanjanja maternice s miomom.

U nekim slučajevima potrebno je ukloniti miom iz maternice. Razlog za odabir takve radikalne metode je prisutnost višestrukih fibroida maternice, utjecaj na susjedne organe, krvarenje iz maternice. Provođenje histerektomije ima ozbiljnije posljedice, pa stoga razdoblje oporavka traje duže. Potpuni oporavak ženinog tijela nakon uklanjanja maternice će trajati najmanje šest mjeseci. Tijekom tog vremena, pacijent liječi šavove, kako vanjske tako i unutarnje. Osim toga, nakon uklanjanja maternice i jajnika, poremećena je proizvodnja hormona. To je jedna od posljedica nakon uklanjanja maternice miomom. Svjedočanstva žena pokazuju da nakon operacije imaju znakove postmenopauze. Žena je zabrinuta zbog depresije, nesanice. Osim toga, te žene su podložne čestim prijelomima. To stanje nastaje zbog karakterističnih promjena u tijelu žene, nakon prestanka proizvodnje estrogena.

Nakon uklanjanja maternice fibroids ne može

Tijekom razdoblja oporavka postoje neke zabrane i ograničenja. To sugerira da će se pacijent moći vratiti na uobičajeni način života tek nakon nekog vremena. Tijekom razdoblja rehabilitacije jako je vrijedno odbiti:

 • posjete parnim sobama (saune, kupke i druge ustanove),
 • sunčanje, kao i solarij,
 • loše navike, alkohol i pušenje usporavaju proces oporavka,
 • bazen, zbog moguće infekcije šavova.
 • tjelesna aktivnost. Za normalno zacjeljivanje i prevenciju divergencije šava nije preporučljivo ići u teretanu. Podizanje težine ne više od 3-4 kg.
 • prijem hrane uzrokujući plin. U postoperativnom razdoblju važno je da se rad crijeva odvija slobodno i redovito, te je stoga potrebno izbjegavati rastezanje crijeva. Budući da otečene petlje utječu na šavove.

Kirurgija za uklanjanje fibroida maternice: posljedice, osvrti

Među posljedicama nakon uklanjanja mioma uterusa može se uočiti samo povećanje tjelesne temperature u prvim danima nakon operacije i boli. Po mišljenju mnogih žena, moguće posljedice ne ovise samo o stručnjacima, nego io samoj ženi. Ako slijedite sve preporuke, možete izbjeći posljedice.

Spol nakon uklanjanja fibroida maternice

Što se tiče seksualnog života kod žena nakon liječenja fibroida maternice, ovo je čisto individualna stvar. Dakle, početak intimnog života nakon miomektomije ovisi o odluci liječnika. Može se reći da se laparoskopskim uklanjanjem čvorova intimni odnosi mogu započeti za 7-10 dana. Ali ne zaboravite da prije ove odluke treba ginekološki pregled. Osim toga, vrijedi napomenuti da nakon uklanjanja fibroida treba zaštititi kondome. To će osigurati prevenciju infekcije šavova, kao i početak neželjene trudnoće Doista, nakon miomektomije, trudnoću treba planirati najranije godinu dana kasnije.

Rehabilitacija nakon uklanjanja fibroida maternice

Uklanjanje fibroida maternice je operacija s kojom se svaka žena može suočiti kada napuni 35 godina. Oni koji stalno prate svoje zdravlje i redovito posjećuju ginekologa mogu otkriti taj nedostatak u ranoj fazi razvoja. U ovom slučaju, može se riješiti jednom od konzervativnih metoda liječenja ili primjenom štedljive tehnike kirurške intervencije. Inače se određuje abdominalna operacija.

Indikacije za operaciju abdomena

Abdominalna operacija fibroida uterusa i njenog postoperativnog razdoblja vrlo je mukotrpan proces koji zahtijeva strpljenje i snagu od pacijenta. Indikacije za ovaj kirurški zahvat su:

 • bilo koji fibroidi maternice, bez obzira na veličinu, što dovodi do pojave teškog krvarenja iz maternice ili teških kritičnih dana, praćene pojavom anemije u teškim manifestacijama;
 • leiomiom - formiranje velike veličine, koja, kako raste, počinje stiskati bliske susjedne organe;
 • brzi rast fibroida maternice, koji se karakterizira povećanjem veličine za polovicu unutar jedne godine;
 • neplodnost, što se objašnjava prisutnošću fibroida maternice i mnogih drugih.

Uklanjanje fibroida maternice - postoperativno razdoblje

Nakon operacije abdomena, rehabilitacija nakon uklanjanja fibroida maternice prvog dana odvija se u jedinici intenzivne njege. Čak i ako žena ne mora obavljati nikakve dodatne komplicirane postupke, ovaj odjel ima svu potrebnu opremu. To vam omogućuje da točno pratiti učinkovitost svih organa i sustava u tijelu.

Nakon prestanka djelovanja anestezije na mjestu reza i unutar trbuha, pacijent počinje osjećati bol. To je sasvim normalno nakon operacije. U ovom slučaju, ona dobiva lijekove protiv bolova. Također bi trebali biti spremni na činjenicu da "pražnjenje" iz anestezije može izazvati mučninu. Kako bi se izbjegao maksimalan osjećaj tih učinaka, pacijent mora više spavati. Pogotovo zato što je tijelo nakon operacije u vrlo slabom stanju i to je potrebno.

Počevši od drugog dana, nakon operacije uklanjanja fibroida maternice, rehabilitacija tijekom prvog tjedna odvija se pod nadzorom liječnika. Od tog trenutka pacijentu se dopušta da se okrene na bok i, oslanjajući se na jedan od laktova, stoji na nogama. Sve njihove osjećaje, kao i moguće promjene u njima, moraju se dijeliti izravno s medicinskim osobljem i liječnikom.

S druge strane, zdravstveni radnici trebaju ispravno objasniti pacijentu o prirodi boli i senzacija koje su normalne nakon ove operacije. Tako se karakteristična bol u ovom slučaju može nazvati cviljenje i povlačenje, čiji intenzitet postaje sve manji. Ako bol ne izblijedi, već postaje opipljivija, a dolazi do povećanja tjelesne temperature i opće slabosti, onda su to prvi znakovi upalnog procesa. U tom slučaju liječnik treba poduzeti hitne mjere.

Da bi rehabilitacija nakon uklanjanja fibroida maternice bila uspješna, treba strogo slijediti sve preporuke liječnika, od kojih su najvažnije:

 • pravilnu prehranu, koja ne bi trebala dovesti do zatvora. Upravo taj proces u tijelu može uzrokovati intraabdominalni pritisak, koji pak može biti izvor novih problema, osobito kada je nakon operacije prošlo kratko vrijeme. Ti će problemi biti povezani s činjenicom da će crijevni zidovi vršiti pritisak na operiranu površinu, što može rezultirati njegovim raskidom. Kao rezultat toga, počinje se razvijati upalni proces. Ako žena nakon jela počne osjećati nelagodu u želucu ili crijevima, pravilnost stolice je slomljena, ona treba odmah razmotriti svoju prehranu. Preporučena dijeta nakon kirurškog zahvata za uklanjanje fibroida maternice, što bi liječnik trebao objasniti, pomoći će u rješavanju situacije. Temelji se na uvodu u jelovnik više voća, žitarica, povrća i namirnica koje sadrže dovoljnu količinu vlakana. To bi trebao biti u vrijeme da se u potpunosti napustiti kava pića, čaj, žele i riža;
 • pravodobne mjere za sprječavanje nadutosti. Plinovi koji se nakupljaju u crijevima također izazivaju povećanje tlaka u intraabdominalnoj šupljini. To ne bi trebalo dopustiti. Da bi se riješili ovi problemi, pacijent mora više kretati, ali izbjegavati povećani fizički napor. Lijekovi s ovim receptom također će pomoći u savladavanju nadutosti koja se može uzeti samo nakon savjetovanja s liječnikom;
 • sprečavanje pojave adhezija, što je također osigurano motoričkom aktivnošću. To jest, da bi se adhezije na mjestu reza koje daju značajnu bol, kao i eventualno dovode do neplodnosti, ne može formirati, pacijent mora redovito, ali vrlo pažljivo premještati;
 • ispravna raspodjela opterećenja. Prije svega, riječ je o zabrani podizanja tereta, čija je težina veća od 3 kilograma u prvih šest mjeseci nakon operacije. Sljedeće vrijeme ograničenje težine bit će 10 kilograma. Također biste trebali posvetiti veliku pozornost izmjeni posla i slobodnog vremena. I ako je prije nego što žena može provesti na nogama, radi taj ili onaj posao, tijekom cijelog dana, u ovom trenutku to ne bi trebalo biti dopušteno. Nakon snažne aktivnosti, morate slijediti polusatni odmor u ležećem položaju. U isto vrijeme, pacijent ne bi trebao cijelo vrijeme provoditi “na kauču”.

Nakon isteka ovog perioda i bez ikakvih komplikacija, pacijentu se skidaju šavovi, a ona se otpušta iz bolnice. Naknadno praćenje stanja provodi ginekolog u mjestu prebivališta. U tom slučaju, sam pacijent mora zapamtiti pravila potrebna za ispunjenje, naime:

 • uzdržavanje od intimnog života trebalo bi trajati barem mjesec i pol;
 • zaštita trudnoće tijekom prve godine nakon operacije;
 • godišnji pregled kod ginekologa s uzimanjem potrebnih mrlja iz vrata maternice u oncocitologiju i ultrazvučni pregled.

Također, žena treba odbiti ostati na suncu i posjetiti solarij. Saune, kupke i parne sobe također moraju biti isključene iz vašeg odmora. Osigurajte da se tijelo ne pregrijava u određenim uvjetima, jer to može dovesti do recidiva i brojnih komplikacija, odnosno krvarenja iz krvnih žila maternice.

Oporavak reproduktivne funkcije

Nakon uklanjanja fibroida maternice, oporavak nakon operacije ne završava pravilnom prehranom i ograničavanjem fizičkog napora. Za mnoge žene, ovaj tip operacije je poznat u dobi koja se smatra reproduktivnom. A želja za začećem, medvjedom i rađanjem zdravog djeteta prisutna je u mnogim. Prije postavljanja ovog pitanja, potrebno je proći barem godinu dana nakon operacije, ali kasnije će biti potrebno ispuniti niz preporuka, zbog čega se zidovi maternice zgusnu i vrate izvornu snagu.

Prvi korak je proći tečaj fizioterapije, koji će odrediti liječnik. Jedan od glavnih postupaka bit će endogeno disanje, koje se izvodi na posebnom medicinskom uređaju - Frolovom fenomenu. Neophodan je za obnavljanje staničnih tkiva i metaboličkih procesa u tijelu, uključujući i maternicu. Zbog toga će se poboljšati cjelokupni metabolizam tijela, probuditi skrivene rezerve, a žena će imati stvarnu mogućnost da nosi dijete.

Dakle, da bi poslijeoperacijsko razdoblje nakon uklanjanja fibroida maternice bilo pozitivno, potrebno je slijediti sve preporuke liječnika. Pravilna prehrana i dnevni režim, uzimanje potrebnih lijekova i pravilna organizacija tjelesne aktivnosti nužno će dovesti do potpune obnove operiranog organa i cijelog organizma.

Oporavak nakon uklanjanja mioma maternice

U centru endovaskularne kirurgije prof. Kapranova je izvršio operacije uklanjanja fibroida maternice. Intervencije obavljaju iskusni profesionalci. Profesionalci uvijek uzimaju u obzir pacijentovo zdravstveno stanje i nastoje osigurati da se nakon operacije što brže oporavi, da se vrate u uobičajeni život, po želji, izdržati i roditi zdravo dijete.

Planirate li pristati na operaciju koja se ne izvodi endovaskularno, već kirurški? Pažljivo odmjerite sve njegove prednosti i mane. Obavezno se posavjetujte s nekoliko stručnjaka. Pročitajte i s informacijama koje vam pružamo.

Značajke razdoblja oporavka nakon operacije za uklanjanje fibroida maternice

Nakon operacije uklanjanja miomskih čvorova naći ćete dugi oporavak. To je zbog činjenice da je intervencija često abdominalna, utječe na zdravo tkivo, izvodi se pod općom anestezijom. Pacijent je u bolnici nekoliko dana. Istodobno joj je preporučen odmor. Hrana nakon uklanjanja fibroida maternice provodi se u odjelu.

Žena provodi prvih nekoliko sati nakon uklanjanja obrazovanja u jedinici intenzivne njege. To vam omogućuje da pratite njegovo stanje, propisati potrebne lijekove.

Nakon operacije fibroida maternice, rehabilitacija može trajati nekoliko mjeseci. Situacija će se pogoršati ako se tijekom zahvata ukloni ne samo fibroid, već i maternica. U tom slučaju razdoblje oporavka može biti odgođeno godinama. Štoviše, žena će morati uzimati posebne lijekove, redovito posjećivati ​​liječnika, stalno pratiti njeno zdravlje, patiti od brojnih simptoma.

Važno je! Čak i nakon uspješno obavljene abdominalne operacije mogu se razviti razne komplikacije:

respiratorni poremećaji i druge posljedice opće anestezije,

oštećenja glavnih krvnih žila, trbušnih organa itd.

Osim toga, nakon intervencije povećava rizik od koronarne bolesti srca, raka dojke. U nekim slučajevima ponovno se razvijaju fibroidi maternice.

Za uspješno zacjeljivanje i ožiljke rane nastale na mjestu fibroida, žena mora slijediti niz preporuka!

Treba pažljivo pratiti prehranu i probavu. Nemojte dopustiti previše tvrde i suhe stolice, zatvor. Tijekom razdoblja oporavka zabranjeno je guranje. Stres nakon intervencije na maternici može dovesti do divergencije šava.

Važno je obratiti pozornost na način života. Korisne su nebitne tjelesne aktivnosti (plivanje, gimnastika, hodanje).

Potrebno je provesti prevenciju rane menopauze. Za to je propisana hormonska terapija.

Također je važno voditi brigu o prevenciji ateroskleroze. Za to, pacijent uzima propisane lijekove.

U prva 2-3 mjeseca ne smije biti seksualno aktivan. Zabranjeno je ići u kadu ili saunu, sunčati se na suncu ili u solariju, vježbati vruće obloge. Sve to može izazvati recidiv fibroida maternice.

Sve faze oporavka na kraju intervencije trebaju biti pod nadzorom stručnjaka. Svakih 3-5 mjeseci posjetite liječnika.

Kako je razdoblje oporavka nakon liječenja fibroida preko EMA

EMA (embolizacija arterija uterusa) - minimalno invazivna kirurgija. Nakon toga, pacijentima je dopušteno da napuste zidove medicinske ustanove već sljedećeg dana nakon zahvata.

Osim toga, propisan je određen broj lijekova. Oni omogućuju da se zaustavi bol, kako bi se spriječilo pojavljivanje nekih komplikacija. Nelagodnost nakon intervencije na miom maternice potpuno nestaje u roku od 2-3 dana, a nekoliko tjedana kasnije i liječnik. Time se sprječava razvoj mogućih upala i infekcija.

U postoperativnom razdoblju pojavljuje se vaginalni iscjedak. To je zbog činjenice da ostaci miomskih čvorova u nekim slučajevima prolaze kroz vaginu. Posebni tretman u okviru operacije nije propisan.

Važno je! EMA je operacija koja omogućuje ne samo liječenje mioma, već i smanjenje rizika od izraženog krvarenja, urinarne inkontinencije, povećanja veličine abdomena. Nakon 5 godina, 90% bolesnika ne mijenja svoje zdravstveno stanje. Simptomi fibroida se ne ponavljaju.

Menstrualni ciklus se obnavlja nakon 2-6 mjeseci. U bolesnika starijih od 45 godina može se početi menopauza. To je zbog podjele protoka krvi u arterijama maternice, jajnika.

Embolizacija arterija uterusa smatra se jednom od najsigurnijih postupaka u medicini. Karakterizira ga manja učestalost komplikacija nego kirurška intervencija.

Sve nastale komplikacije mogu se podijeliti u 3 skupine:

Istina. One se javljaju s EMA kirurgijom.

Izumio. Obično im to kažu protivnici operacije.

Ranije naišao. Takve komplikacije operacije trenutno nisu fiksne. To je zbog činjenice da su razvijene mjere za njihovo sprječavanje. Problemi s funkcioniranjem maternice se ne pojavljuju.

Važno je! Abdominalna operacija je opasnija. Nakon završetka složene abdominalne operacije za eliminaciju fibroida, komplikacije su češće. Osim toga, za oporavak nakon intervencije treba vremena. U ovom slučaju, opet se mogu pojaviti fibroidi.

Uzmite u obzir glavne komplikacije koje obično plaše pacijente koji se odluče intervenirati kako bi uklonili fibroide pomoću EMA.

Negativni učinak rendgenskih zraka. Neki ljudi tvrde da operacija može dovesti do raka i drugih bolesti. Zapravo, tijekom operacije (uklanjanje formacije) koristi se posebna vrsta rendgenskog zračenja. To je mekše. Osim toga, ukupno vrijeme zračenja rijetko prelazi 2-3 minute. Zapravo, takav učinak može se usporediti s jednom rendgenskom snimkom. Doza je minimalna i potpuno sigurna.

Nekroza maternice. Ako uđete u arteriju u maternici embolija malog promjera iu velikim količinama, zaista možete blokirati malu vaskularnu mrežu i uzrokovati nekrozu pojedinih slojeva organa. No, embolizacija se provodi pomoću čestica većeg promjera. To dovodi do smanjene opskrbe krvlju obrazovanju, ali ne utječe na samu maternicu. Zatim se puni krvlju iz drugih arterija, kasnije iz uterine zbog razvoja obilaznih žila.

Odjel miomskog čvora u trbušnoj šupljini. Ova komplikacija je izmišljena. To su čvorovi koji rastu izvan maternice na tankoj bazi. Neki liječnici vjeruju da je embolizacijom noga čvora nekrotizirana, a čvor, odvojen od organa, upadati u trbušnu šupljinu. Takav slučaj nije opisan. Štoviše, u 2006. godini provedena je studija. Pokazalo se da čvorovi iz maternice nisu odvojeni.

Nepodnošljiva bol. Doista, uklanjanje fibroids popraćeno nelagodom. Oni nastaju nakon završetka operacije. Ali važno je razumjeti da danas postoje moderna sredstva za ublažavanje boli. Štoviše, jaki bolovi traju samo 6-8 sati. Tada se nelagoda postupno smanjuje. Čak i kod kuće, pacijent nakon uzimanja miomskih čvorova može uzeti posebno propisane lijekove.

Koji se zaključci mogu donijeti?

Naravno, nemoguće je preporučiti embolizaciju svim ženama bez fibroida. Ipak, važno je razumjeti činjenicu da ako postoji mogućnost da se smanje svi rizici, treba je koristiti!

Uklanjanje bez boli, dugotrajna rehabilitacija, strah za zdravlje je ono o čemu mnoge žene sanjaju. Neki od njih planiraju zamisliti i nositi zdravo dijete u budućnosti. Tehnika embolizacije omogućuje postizanje svih vaših ciljeva i smanjenje rizika. Uklanjanje je što je moguće sigurnije, ima minimalan broj kontraindikacija. Myoma nestaje dovoljno brzo. Zbog toga pacijent ne pati od različitih simptoma bolesti.

Odlučio intervenirati?

Želite li terapiju fibroidima provoditi iskusni liječnik?

Kontaktirajte centar endovaskularne kirurgije prof. Kapranova! Ovdje se koristi samo progresivna tehnika za uklanjanje fibroida.

Vi sami možete odabrati kliniku za intervenciju, odrediti vrijeme postupka.

Nazvao je Sergeja Anatolijevića na njegove osobne telefone:

Raspravite o svim uvjetima i obilježjima intervencije. Razgovarajte o potencijalnim rizicima i komplikacijama. To će vam omogućiti da donesete ispravnu odluku.

O čemu ovisi trošak intervencije na miom maternice?

Iz niza čimbenika. Štoviše, neki od njih (učinkovitost pregleda, udobnost odjela, itd.) Ni na koji način nisu povezani s medicinskim aktivnostima, iskustvom endovaskularnog kirurga koji djeluje. Zahvaljujući tome, uvijek možete računati na stručnu pomoć po najpovoljnijoj cijeni.

Također možete kontaktirati administratore klinika u kojima radi profesor Kapranov. Stručnjaci će pojasniti troškove abdominalne kirurgije, govoriti o uvjetima stacionarnog boravka, kvalifikacijama osoblja.

Koje posljedice nakon operacije mioma trebate znati: recenzije pacijenata, preporuke liječnika

Fibroidi maternice - česta bolest u žena u reproduktivnoj dobi, uzrokovana hormonskim poremećajima i viškom estrogena u tijelu. Tumor je dobroćudan. Ne pokazuje simptome u ranim stadijima, a to dovodi do činjenice da je čvor dijagnosticiran, obično kada je dosegnuo veliku veličinu, a konzervativno liječenje lijekovima je nemoćno. U takvim slučajevima, ženama je prikazana operacija, čiju kontrolu pripreme i vođenja provodi vodeći ginekolog. Kada se postupak završi, počinje sljedeća faza liječenja tumora - oporavak nakon uklanjanja fibroida maternice.

Nakon operacije uklanjanja fibroida maternice započinje postoperativni period, koji traje oko 7 dana. Ovaj put pacijent mora biti pod strogim nadzorom liječnika.

Prvih 24 sata žena će biti u jedinici intenzivnog liječenja, a zatim će biti prebačena u odjel. Kada anestezija nestane, slabost, vrtoglavica, bol u području šavova, mučnina može se osjetiti, ponekad se otvara povraćanje - tako tijelo uklanja ostatke anestezije.

Kada liječnici budu sigurni da su šavovi u redu, a pacijent nema komplikacija nakon operacije uklanjanja fibroida maternice, ona će biti otpuštena kući, gdje će započeti sljedeća faza oporavka - rehabilitacija.

Kako ubrzati proces ozdravljenja nakon uklanjanja fibroida maternice

Život nakon operacije ne završava, možete zadržati isti ritam, ali uz neka ograničenja. Prije otpusta ginekolog treba ženi objasniti kakve posljedice može imati nakon uklanjanja fibroida maternice, koliko je bolje nošenje postoperativnog zavoja, što se može jesti, kada se pojave simptomi, hitno potražiti liječničku pomoć. Ako pažljivo pratite sve preporuke, rehabilitacija je jednostavna i bezbolna.

Prilikom uklanjanja fibroida maternice u postoperativnom razdoblju važno je poslušati savjet liječnika, jer vam omogućuju ne samo ubrzani oporavak, već i sprječavanje komplikacija i izbjegavanje ponavljanja bolesti.

Nakon operacije uklanjanja fibroida maternice ginekolozi preporučuju:

 • premjestiti se više, čak i ako uzrokuje nelagodu, umjerena fizička aktivnost spriječit će pojavu adhezija;
 • nositi zavoj nakon uklanjanja tumora, koji će održati šav i ton trbušnog zida;
 • pratite higijenu šavova, posjetite liječnika dvaput godišnje za ultrazvuk i pregled;
 • kontrola mjesečno nakon uklanjanja fibroida;
 • voditi brigu o kontracepciji tijekom spolnog odnosa.

Postoperativni period nakon uklanjanja fibroida maternice uvijek je praćen lijekovima.

Ginekolozi propisuju hormonsku terapiju u obliku lijekova kao što su "Duphaston", "Yarin", "Regulon", "Zoladex", itd.

Prikazan je i unos vitamina i minerala, kompleksa koji sprječavaju pojavu adhezivnih procesa. Važno je promatrati režim budnosti i odmora, jesti više povrća, pokušati ne reagirati na stres.

Što se ne može učiniti nakon operacije abdomena za uklanjanje fibroids

Mnoge žene se pitaju koliko dugo traje rehabilitacija nakon uklanjanja fibroida maternice?

Ne postoji strog okvir i nedvosmislen odgovor na ovo pitanje. Svaki slučaj je individualan, mnogi faktori utječu na učinkovitost liječenja i brzinu oporavka, na primjer, dob. Ako je potrebno ukloniti miom nakon 40 godina, tijelu će možda trebati više vremena i truda nego u 25. U mladoj dobi brže se oporavljamo, procesi regeneracije se odvijaju sami, bez medicinske pomoći.

Također, trajanje rehabilitacije nakon uklanjanja fibroida maternice kroz abdominalnu operaciju ovisi o veličini tumora, broju čvorova, prisutnosti komplikacija u operacijskoj sali.

Kako bi se tijelo brže oporavilo, pacijenti moraju znati što je zabranjeno raditi dok se ne izliječe u potpunosti.

Žene nakon uklanjanja mioma maternice ne mogu:

 • biti podvrgnut snažnim fizičkim naporima, premjestiti se kako bi spriječio adhezije - ne znači ići u atletiku ili se prijaviti u teretanu odmah nakon otpuštanja iz bolnice;
 • dugo ostajete na suncu, sunčajte se, sunčajte se, idite u solarij;
 • povratak u uobičajeni seksualni život unutar 30-90 dana (datumi ovise o zdravstvenom stanju);
 • podvrgavaju se stresu i psiho-emocionalnom stresu;
 • dugo vremena da bude uspravno.

Nakon operacije, uklanjanja mioma maternice, ne možete dopustiti zatvor. Važno je prilagoditi prehranu i uravnotežiti prehranu. U prvom mjesecu pokazuje strogu dijetu, trebate povećati količinu konzumiranih vlakana. Na jelovniku treba imati više voća i povrća, žitarica, ribe. Masne i pržene namirnice su kontraindicirane. Potrebno je ograničiti dnevni unos soli, šećera, začina.

Moguće je planirati trudnoću i porođaj nakon uklanjanja fibroida u 6-12 mjeseci, kada je menstrualni ciklus poboljšan. Međutim, prije toga, neophodno je posjetiti ginekologa. Liječnik mora osigurati da čvorovi nisu oživljeni, a tijelo buduće mame je u potpunosti obnovljeno.

Laparoskopija s miomom i oporavak nakon zahvata

Laparoskopsko uklanjanje mioma maternice smanjuje učinke operacije na nulu. Postupak podrazumijeva da se pristup čvorovima provodi kroz male punkcije na trbušnom zidu. Uz pomoć posebnog optičkog uređaja stručnjak će moći pregledati šupljinu i provesti potrebne manipulacije. Operacija traje ne više od 40 minuta. Liječenje ožiljkom je mnogo brže i manje bolno, jer je područje zahvaćenog tkiva minimalno.

Ako se izvodi laparotomija (abdominalna operacija), pacijent može ustati samo treći dan. U slučaju laparoskopije, možete provjeriti tijekom prvog dana. Fizička aktivnost je dopuštena u većoj mjeri, ali ne zloupotrebljavajte teret, jer možete oštetiti šavove.

Seks nakon uklanjanja fibroida na benigni način dopušten je mjesec dana nakon manipulacije.

Inače, rehabilitacija nakon uklanjanja maternice, laparoskopije ili laparotomije nema ozbiljnih razlika.

Također je zabranjeno dugo ostati pod ultraljubičastim svjetlom, ne preporučuje se dizanje utega, slijedite dijetu.

Učinke uklanjanja moguće je spriječiti uzimanjem antibiotika, vitaminskih kompleksa i hormonskih pripravaka. Ako je žena primijetila krvarenje nakon uklanjanja fibroida, temperatura joj je porasla, pojavila se glavobolja, mučnina, grčevi u donjem dijelu trbuha, otvaranje krvarenja iz maternice, odmah biste trebali pozvati hitnu pomoć i ni u kojem slučaju ne odbiti hospitalizaciju,

Komplikacije nakon brze eliminacije miomskih čvorova nisu neuobičajene. Naime, ako je žena već rodila i nalazi se u dobu blizu menopauze, liječnici preporučuju uklanjanje cijele maternice.

Složiti se o takvoj radikalnoj metodi tek nakon pažljivog razmatranja i savjetovanja s iskusnim stručnjakom.

Nakon operacije, miom se šalje na histološki pregled. Histologija je osmišljena kako bi se odredila priroda stanica, prisutnost atipičnih stanica među njima, sklon degeneraciji u rak.

Obnova funkcije rađanja nakon fibroida - stavovi žena

Nakon kirurškog uklanjanja tumora, pri praćenju propisanog režima, pacijent se brzo oporavlja i može živjeti u istom ritmu. Međutim, važno je uspostaviti hormonsku pozadinu i osigurati sve uvjete za žene da u budućnosti rađaju zdravom i jakom djetetu.

Da biste shvatili nakon čega se operacija obnavljanja dječje funkcije brže odvija, morate čuti i usporediti preglede onih koji su već iskusili uklanjanje fibroida:

Inga, 38

„Kada je ginekolog otkrio čvor, bilo je prekasno da se nada homeopatiji ili lijekovima. Tražio sam pomoć nakon dugih i bezuspješnih pokušaja da zatrudnim. Tumor je dosegao promjer od 7 cm, tako da je prije operacije propisan tijek hormona. Nakon 2 mjeseca uzimanja lijeka, mjesto se smanjilo za 5,5 cm, a zatim je liječnik propisao dan operacije. U bolnici sam ostao 5 dana. Nakon pražnjenja strogo se pridržavali svih propisa i preporuka liječnika, pili antibiotike. Nije bilo komplikacija, a nakon dvije godine imali smo dugo očekivano dijete. ”

Marina 37

- Moj fibroid je otkriven u 32. godini. Jedno dijete u obitelji bilo je, moj suprug i ja smo htjeli drugu, pa smo otišli liječniku. Na ultrazvuku je ginekolog primijetio nekoliko čvorova promjera 4 do 7 mm. Nakon konzultacija odlučio sam se dogovoriti o laparoskopiji.

Metoda je što je moguće bezbolnija, i što je najvažnije - s minimalnim razdobljem oporavka. Prva tri mjeseca nakon zahvata zadržala je prehranu, ograničila opterećenje. Šest mjeseci kasnije, moj ginekolog je rekao da možete razmišljati o trudnoći, budući da je rehabilitacija bila uspješna.

Što učiniti nakon uklanjanja fibroids

Myoma, benigni tumor u stijenkama maternice, javlja se na pozadini hormonalnih poremećaja u tijelu. U početnim stadijima moguće je konzervativno liječenje, ali je u nekim slučajevima indiciran samo kirurški zahvat. Nakon uklanjanja fibroida, važno je točno slijediti imenovanje i preporuke ginekologa.

Kako liječiti fibroide?

Izbor lijekova za liječenje mioma maternice ovisi o mnogim čimbenicima, u svakom slučaju odluku donosi ginekolog koji nadzire ženu.

Uzeto u obzir:

 • stadij bolesti (u početnoj fazi koriste se konzervativne metode liječenja);
 • starost žene i želja za djecom (u dobnoj dobi, liječnici pokušavaju dati ženi priliku i spasiti maternicu);
 • opće zdravlje;
 • prisutnost ili odsutnost komplikacija mioma

Konzervativno liječenje uključuje imenovanje hormonskih lijekova i simptomatskih sredstava (protuupalnih, lijekova protiv bolova, antispazmodika i drugih).

Međutim, opsežan tumor, dob nakon menopauze, postaje indikacija za operaciju. Osim toga, mogući ishod u kojem je moguće sačuvati maternicu, uklanjanjem samo dijela zida miomom.

Vrste operacija

Miomektomija - abdominalna kirurgija, koja uključuje izrezivanje miomskih čvorova uz očuvanje maternice. Žena zadržava sposobnost da zatrudni i rađa zdravu bebu na prirodan način. Ova vrsta operacije izvodi se na nekoliko načina:

 • laparoskopski - provodi se kroz male rezove u trbušnom zidu. Operacija se odvija pod općom anestezijom, karakterizirana je niskom invazivnošću, kratkim periodima boravka u bolnici i kratkim razdobljem rehabilitacije.
 • laparotomski - kroz dugi rez u trbušnoj šupljini (otvorena metoda), koji se proteže uzdužno od pupka do stidnih kostiju ili poprečno malo ispod nabora trbuha u području bikinija. U drugom slučaju, šavovi se mogu sakriti ispod odjeće i gotovo su nevidljivi za znatiželjno oko.
 • histeroskopski - kroz vaginu uz pomoć posebnog uređaja za histeroskop.

Histerektomija - uklanjanje fibroida s maternicom. U ovom slučaju, žena gubi mogućnost da ima djecu u budućnosti.

 • abdominalna operacija pod epiduralnom ili općom anestezijom;
 • laparoskopska intervencija

Indikacije za miomektomiju su:

 • jake bolove u donjem dijelu trbuha, grčeve, pritisak koji ne nestaje nakon uzimanja lijekova;
 • razvoj anemije koja ugrožava zdravlje žene koja se ne može izliječiti lijekovima;
 • formiranje fibroma s naknadnom deformacijom stijenke maternice.

Period oporavka nakon uklanjanja fibroida

Rehabilitacija nakon operacije izravno ovisi o vrsti operacije, njezinoj složenosti i zdravlju žene.

Myomectomy prisiljava pacijenta da ostane u bolnici oko tjedan dana, nakon čega se otpušta kući. Da biste se brže vratili, slijedite preporuke liječnika.

Bolni sindrom

Nakon histerektomije, žena može osjetiti jake bolove u području zdjelice, osobito ako je operacija izvedena na otvoren način. Zacjeljivanje rana može izazvati upalu, štoviše, za obnovu oštećenih živčanih završetaka treba vremena.

Za ublažavanje stanja preporučuje se uzimanje lijekova protiv bolova i antispazmodičnih lijekova. Oslobodite se situacije pomoći zavoj, što smanjuje opterećenje na trbušne mišiće. Možete ga kupiti u ljekarni.

Pažnja: hrana!

Jedan od najvažnijih aspekata razdoblja oporavka je pravilna prehrana.

Dijeta uključuje:

Proizvodi koji promiču normalnu peristaltiku i pravovremeno pražnjenje crijeva. Zatvor u postoperativnom razdoblju nije dopušten jer može izazvati divergenciju šavova na unutarnjim organima.

 • preporučuje se: voće, povrće, morska kelj, juhe, juhe, fermentirani mliječni proizvodi bez masti, ječam, proso, heljda kaša;
 • zabranjeno: jaki čaj, kava, masni sir, sir, kakao, čokolada, krupica i rižina kaša, sjemenke, orašasti plodovi
 • pitku vodu treba konzumirati u dovoljnim količinama (najmanje dvije litre dnevno);
 • preporučena česta djelomična snaga.

Ispuštanje nakon operacije: norma ili patologija?

Nizak vaginalni iscjedak može uznemiriti ženu jedan do dva mjeseca nakon operacije, smatraju se normalnim, ako postupno izgube intenzitet boje i ne uzrokuju ozbiljnu nelagodu.

Komplikacije razmatraju:

 • krvarenje kao što je menstruacija;
 • prisutnost ugrušaka u sekretu;
 • visoka tjelesna temperatura na pozadini teškog pražnjenja.

U tim slučajevima, morate konzultirati ginekologa. On će moći donijeti zaključak o zdravstvenom stanju žene nakon pregleda i ultrazvuka, odrediti korektivne mjere.

Oprezna aktivnost

Nakon operacije, seks i sport su jednaki. Fizička aktivnost trebala bi biti umjerena, međutim, aktivnosti na amaterskom i, štoviše, profesionalnom nivou sporta, kao i seksualnom životu, zabranjene su najmanje dva mjeseca.

Važno je ne samo isključiti kongestiju, zbog koje se šavovi mogu upaliti, nego i raspršiti, ali i vjerojatnost infekcije površine rane nakon operacije, njezina ozljeda tijekom spolnog odnosa.

Ženi se ne preporučuje dizanje utega (uključujući malu djecu), odlazak u solarij i kupku, saunu, bazen. Pregrijavanje, hipotermija, stresne situacije negativno utječu na oporavak tijela nakon operacije.

Željena trudnoća

Žene koje su uspjele sačuvati maternicu nakon uklanjanja fibroida imaju sve šanse da zatrudne i dobiju dijete.

U nekim slučajevima, kada je fibroid malen, ne uklanja se ni s početkom trudnoće, kontrolirajući rast. Ako je potrebno, miom postaje jedna od indikacija za carski rez, tijekom kojeg se izlučuje tumor.

Slično tome, liječnici promatraju subsezični miom, formaciju koja se veže za tijelo maternice tankom nogom ili debelom bazom. S takvom dijagnozom, postoje sve šanse za nošenje zdrave bebe i prolazak kroz prirodni porod.

Glavni pokazatelj oporavka ženskog zdravlja nakon operacije uklanjanja fibroida je početak menstruacije. Obično bi menstruacija trebala ići najkasnije šest tjedana nakon operacije. Ako se to ne dogodi, posjetite ginekologa.

U početku, mjesečna razdoblja mogu biti pretjerano bogata ili, naprotiv, oskudna, za nekoliko mjeseci ciklus će se prilagoditi, dajući signal da se predstojeća trudnoća može planirati.

Oni koji su rodili nakon uklanjanja mioma maternice znaju koliko je stresa postavljeno na tijelo, koje je već oslabljeno operacijom.

Za trudnoću i porođaj treba temeljito pripremiti.

 • koncepcija ne bi trebala biti planirana prije šest mjeseci nakon operacije. Šavovi moraju zacijeliti ne samo izvana, nego i iznutra. Uterusa treba imati vremena da se formira gusti ožiljak, koji će izdržati opterećenje u obliku rastućeg i pritiska na njega s velikom snagom fetusa;
 • potrebno je stabilizirati hormone poremećene miomom i kasniju operaciju;
 • žena treba ojačati imunološki sustav, osigurati zalihe vitamina i elemenata u tragovima potrebnih za nerođeno dijete

Dopuštenje za trudnoću mora dati liječnik, prema rezultatima pregleda, ultrazvučnih pregleda, testova. Nema potrebe žuriti, jer posljedice takve žurbe ugrožavaju ne samo nerođeno dijete, nego i samu ženu. Kao posljedica rupture maternice i unutarnjeg krvarenja, žena može umrijeti za nekoliko minuta bez čekanja hitne pomoći.

Kad se ništa ne dogodi

Što učiniti ako vrijeme prođe, a unatoč liječenju, hormonskoj terapiji, dobrom oporavku, dugo očekivane trudnoće nikada ne dođe?

Osim toga, trudnoća koja je rezultat in vitro oplodnje strogo se nadzire od strane liječnika tijekom cijelog razdoblja, a žena se stalno nadzire. U ovom slučaju, veća je vjerojatnost otkrivanja bilo kakve prijetnje i sprječavanja u vremenu.

Fibroidi maternice nisu kazna, u mnogim slučajevima moguće je sačuvati genitalni organ, dajući ženi mogućnost da postane majka. Međutim, uspjeh u velikoj mjeri ovisi o pažljivom pridržavanju uputa i preporuka za razdoblje rehabilitacije nakon otpusta iz bolnice.

Top