Kategorija

Popularni Postovi

1 Klimakterijum
Iscjedak iz sluznice kod žena
2 Ovulacija
Znakovi i senzacija ovulacije kod žena
3 Klimakterijum
Uzroci boli u donjem dijelu trbuha tijekom i prije ovulacije
4 Ovulacija
Što se događa u tijelu prije menstruacije?
Image
Glavni // Bolest

pitanja


Lijekovi za opću anesteziju imaju sustavni učinak na tijelo. Mogu uzrokovati privremene hormonske poremećaje. Odgođena menstruacija je česta posljedica koja se može javiti kod žena nakon opće anestezije.

Uzroci menstrualnih poremećaja

Ženski menstrualni ciklus je obično 28 do 35 dana. Može varirati unutar 5-10 dana. No, odgađanje menstruacije dulje od 10 dana smatra se patologijom koja zahtijeva posebnu pozornost. Prekidi ciklusa su normalni samo u adolescentskih djevojčica tijekom prve tri godine nakon početka menstruacije.

Kašnjenje u menstruaciji je iz više razloga, to ne znači uvijek trudnoću

Kašnjenje menstrualnog ciklusa nakon anestezije može se dogoditi iz više razloga. U većini slučajeva, ovaj kvar u tijelu je privremen i ne zahtijeva poseban tretman. Nakon operacije, neuspjeh menstrualnog ciklusa kod žena nastaje iz sljedećih razloga:

 1. Percepcija anestezije kao stresa. Stres - je najčešći uzrok nedostatka menstruacije kod zdravih žena. Stres ima izravan učinak na funkcioniranje središnjeg živčanog sustava. Događa se da se zbog stresne situacije dogodi dug ciklus neuspjeha.
 2. Dijeta. U nekim operacijama bolesnici trebaju dugotrajnu prehranu. Žene za normalno sazrijevanje folikula trebaju dnevno primati određenu količinu lipida iz hrane. U nedostatku njih u prehrani može doći do privremenog kršenja ciklusa.
 3. Neuspjeh ciklusa nakon ginekološke operacije. U ženskoj genitalnoj kirurgiji, menstrualni ciklus je gotovo uvijek poremećen. Potrebno je vrijeme da se ponovno uspostavi potpuno funkcioniranje ženskog reproduktivnog sustava.
 4. Infektivni proces u tijelu. Neuspjeh menstruacije može se pojaviti nakon infekcije bolničke infekcije. Nozokomijalna infekcija razlikuje se od uobičajene otpornosti na antibiotsku terapiju i visoke patogenosti. Takva infekcija je veliki problem moderne medicine. Svaka zdravstvena ustanova ima svoj jedinstveni “set” mikroflore.
 5. Anemija. Ako je tijekom operacije došlo do masovnog gubitka krvi, menstruacija može nestati na neko vrijeme.

Glavne vrste dijagnostike

U slučaju nepravilnosti u menstruaciji nakon operacije opće anestezije potrebno je utvrditi razlog kašnjenja menstruacije.

Ultrazvučni pregled je jedan od obaveznih pri razjašnjavanju uzroka kršenja ciklusa.

Da biste to učinili, možete provesti takve laboratorijske i instrumentalne studije:

 1. Potpuna krvna slika s rastavljenom formulom leukocita. Povećanje leukocita, ESR i pomicanje formule ulijevo ukazuju na akutni bakterijski upalni proces. Nizak hemoglobin i crvene krvne stanice ukazuju na anemiju.
 2. Ultrazvučni pregled zdjeličnih organa. Pomoću ultrazvuka možete procijeniti stanje maternice i njezinih privjesaka.
 3. Krvni test na razinu ženskih hormona. Uz smanjenje razine estrogena i povećanje testosterona, može se predložiti hormonalni neuspjeh.
 4. Analiza mokraće. Potrebno je isključiti infekciju bubrega ili mjehura. Infektivni proces je indiciran povećanom količinom proteina i bijelih krvnih stanica u urinu.
 5. Pregled radiografije organa prsne šupljine. Potrebno je isključiti nozokomijalnu upalu pluća koja može biti uzrok amenoreje.

Načela za ispravljanje kršenja ciklusa

Ako kašnjenje menstruacije ne traje duže od dva tjedna, a pacijent nema drugih pritužbi, liječenje nije potrebno. Najvjerojatnije je žena reagirala na anesteziju kao faktor stresa. No, s dužim kašnjenjem, potrebno je provesti cjelovitu studiju.

Liječenje menstrualnog neuspjeha mora biti usmjereno na izvorni uzrok. Ako je uzrok neuspjeha bio smanjenje razine progesterona, provodi se hormonska korekcija. U infektivnom procesu propisana je antibiotska terapija.

U slučaju teške anemije izvodi se transfuzija krvi ili korekcija prehrane i dodataka željezu. Ako je razina hemoglobina ispod 60 grama po litri, potrebna je transfuzija krvi.

Odgođena menstruacija nakon operacije česta je postoperativna komplikacija kod žena. To može biti manifestacija tjelesnog odgovora na stres ili uzrokovana anemijom, hormonskim poremećajem, bolničkom infekcijom. Liječenje takvih poremećaja treba usmjeriti na sam uzrok.

Anesteziolog odgovara na vaša pitanja - Prvi dio - Stranica 20

Pitanje: Pozdrav! Nakon nekoliko tjedana, idem na liposukciju unutarnje površine bedara. jer volumen je mali, onda su mi ponudili lokalnu anesteziju (shvatio sam da je lijek lidokain). Recite mi, molim vas, je li moguće koristiti ovaj lijek ako imam glavobolju (više od 6 sati) od nje, čak iu malim dozama, tijekom zubarskog liječenja? Je li opasno za mene, mislim da će operacija trajati oko sat vremena?

Odgovor: Pozdrav. Glavobolja je iznimno rijetka nuspojava prema lidokainu. Štoviše, lidokain se vrlo uspješno koristi za liječenje migrenskih glavobolja. Moguće je da glavobolja koja je uznemirujuća nakon stomatološkog liječenja nije povezana s upotrebom lidokaina, nego s činjenicom da je posjetio stomatologa, što je veliki stres za većinu ljudi, popraćeno visokim krvnim tlakom, a time i glavoboljom. Čak i ako je glavobolja nuspojava lidokaina, to nije prepreka za njezino korištenje. Upotreba lidokaina kontraindicirana je samo kod teških reakcija, na koje se ne primjenjuje glavobolja. Vrsta anestezije koja vam se nudi (lokalna anestezija) je prilično dobra i sigurna, stoga ne brinite. Uspjeh vama!

Pitanje: Čovjek nakon moždanog udara (2001.), djelomična paraliza desne i lijeve hemisfere, od 2006. godine pogoršanje bolesti žučnih kamenaca, od 2010. godine, slučajevi su postali učestaliji. U nekoliko bolnica odbili su raditi, au jednoj bolnici (koju je donijela ambulanta) liječnici nude operaciju bez jamstva rezultata. Recite mi koliko je to opasno i kakva je anestezija bolja?

Odgovor: Dobro jutro. Situacija se pojavljuje na sljedeći način. Prethodno pretrpjela moždani udar nije kontraindikacija za anesteziju, stoga je moguća anestezija. Istodobno se vjeruje da je moždani udar faktor koji povećava rizik rekurentne moždane cirkulacije nakon operacije. Ako pacijent ima ishemični, a ne hemoragični moždani udar, onda postoji veći rizik od ponovnog moždanog udara, jer se, s jedne strane, svi "prorjeđivanje" krvnih produkata poništava prije operacije, a, s druge strane, sama operacija povećava krvne ugruške u tijelu. Ako bolesnikova trenutna bolest (često ponavljajući žučni kamenci) predstavlja veću prijetnju zdravlju i životu od mogućeg rizika od komplikacija iz anestezije, onda je nužna operacija, unatoč činjenici prethodnog moždanog udara. U operacijama za JCB koristi se opća anestezija. U ovom slučaju, vrlo je važan osjetljiv pristup anesteziji, koji se sastoji u sprječavanju iznenadnih kapi i skokova krvnog tlaka. Bolje je da se bolesnik tijekom anestezije mjeri krvnim tlakom izravnom (invazivnom) metodom, što će omogućiti praćenje razine tlaka svake sekunde, što je vrlo važno, nakon operacije i anestezije, bolesnik treba primiti preventivno nisko lokaliziranu dozu što je prije moguće (6-8 sati). heparin (Clexane, Fraxiparin, Fragmin), čije će se uvođenje morati nastaviti još 10-14 dana. U postoperativnom razdoblju bit će također važno kontrolirati krvni tlak, koji bi trebao biti na razini (ili nešto višoj) od uobičajenih vrijednosti za pacijenta. Provedba ovih preporuka smanjit će rizik od ponovnog moždanog udara tijekom (nakon) operacije i anestezije. Želim vam uspjeh!

Pitanje: Molim Vas, recite mi da li nakon primjene spinalne anestezije tijekom carskog reza bol može trajati na mjestu uboda?

Odgovor: Dobra večer. Da, ponekad nakon spinalne anestezije, pacijenti osjećaju nelagodu ili bol u području injekcije. Tehnika spinalne anestezije uključuje uvođenje spinalne igle u određeno područje kralježnice. Budući da je igla oštra, njezin "ubod" ponekad uzrokuje mehaničku mikrotraumatizaciju anatomskih struktura koje se nalaze u području uboda - kože, ligamenata, a ponekad i obližnjih mišića, kralježaka i živaca. Bol na mjestu punkcije obično traje 1-2 dana, ponekad tjedno. U vrlo rijetkim slučajevima, bol na mjestu spinalne anestezije može biti poremećen duže vrijeme, više o tome se može naći u ovom odgovoru.

Pitanje: Halo. Htjela sam raditi rinoplastiku pod lokalnom anestezijom. Ne želim opću anesteziju, nakon što sam imala anesteziju, čini se da je sve prošlo dobro, ali sada se bojim da se ne mogu probuditi nakon anestezije. Hvala unaprijed.

Odgovor: Pozdrav. Pojedinosti o značajkama anestezije za rinoplastiku možete naći u istoimenom članku: "Anestezija za rinoplastiku". Naravno, za tijelo, obavljanje lokalne anestezije je sigurnija opcija od izvođenja anestezije. Međutim, vrstu anestezije za rinoplastiku može odrediti samo operativni kirurg. Kako će biti ugodno za kirurga učiniti rinoplastiku ako se probudite? Hoće li kirurg moći učinkovito obavljati lokalnu anesteziju? Odgovori na ova pitanja ovise o opsegu operacije, vještini i sklonostima kirurga, te o tradiciji pojedine klinike. Stoga o mogućnosti lokalne anestezije za rinoplastiku treba razgovarati samo s kirurgom koji će raditi na vama. Štoviše, ako dobijete negativan odgovor, to ne znači da će u drugoj klinici odgovor biti isti. Posavjetujte se s 2-3 stručnjaka. Ako je konačan odgovor nedvosmislen - opća anestezija - onda nema potrebe za brigom. Pokušajte osigurati da vaš anesteziolog bude profesionalac, to će biti najvažnije jamstvo povoljne anestezije. Uspjeh vama!

Pitanje: Halo. Zanima me takvo pitanje: pacijent je 54-godišnjak, u prošlosti naizgled sasvim zdrava osoba, 15.01 je operirana na hitnoj osnovi za perforaciju tumora tankog crijeva, difuzni fibrinopurulentni peritonitis, kasnije je bilo 3 relaparotomije, 1 relaparotomija, zaustavljeno krvarenje, sve to prirodno pod ETN-om. Sada se oporavlja, ali postoji jedan problem, njegovo se pamćenje pogoršalo, ponekad se ne sjeća da je bilo 2 sata, ne može reći što je radio danas. Kad sam bio na intenzivnoj njezi bilo je trenutaka zamućenja svijesti. Može li se to dogoditi zbog ponovljenog ETN-a (5 u 2 tjedna)? Kako to mogu popraviti. Hvala unaprijed.

Odgovor: Dobar dan. Promatrano oštećenje pamćenja nakon operacije i anestezije sastavni je dio postoperativnog sindroma kognitivne disfunkcije. Veliki broj čimbenika dovodi do razvoja postoperativnih poremećaja pamćenja. Pacijentica koju ste opisali imala je u početku ozbiljnu pozadinu - onkološku bolest, kompliciranu jednom od najtežih kirurških bolesti - peritonitisom. S obzirom na početno ozbiljno stanje, nije lako izdvojiti jasan razlog koji je doveo do intelektualnih poremećaja. To bi mogla biti sama operacija i učinci anestezije, te ozbiljnost pacijentova stanja i liječenje u jedinici intenzivne njege.

Što se sada može učiniti, kako poboljšati pamćenje pacijenta? Najvažnije je pomoći tijelu da se brže oporavi. Ako postoje respiratorni problemi - kisik, iskašljavanje, antibiotici, masaža prsa, fizioterapija. Osigurajte da krvni tlak nije nizak. Ako nema kontraindikacija, dobro je hraniti pacijenta, au slučaju kada je hranjenje kontraindicirano - osigurati da pacijent dobije adekvatnu "intravensku prehranu". Vrlo važna točka su dobri antibiotici. Sve ove mjere trebale bi neizravno pridonijeti brzoj obnovi sjećanja.

Što se tiče specifičnog tretmana, ovo pitanje je vrlo sporno, to je zasebna velika tema za razgovor. Ukratko, vrlo sam kritičan prema lijekovima čija učinkovitost (u smislu medicine utemeljene na dokazima) nije potvrđena nikakvim kvalitativnim istraživanjem. Ipak, nešto je bolje od ničega, pacijent ne može biti bačen na samoizlječenje. Stoga mogu preporučiti samo dva lijeka koji mogu pomoći vašem pacijentu - ceraxon i gliatilin. Upotreba drugih neuroprotektora (posebno domaćih) bit će gubitak novca. Želim vam zdravlje pacijenta!

Pitanje: Pozdrav! Recite mi, može li opća anestezija biti uzrok poremećaja menstruacije? Prije tjedan dana, imala je operaciju pod općom anestezijom, zbog prijeloma kostiju nosa. Nakon 3 dana treba početi menstruaciju, ali je došlo do kašnjenja. Isključujem trudnoću. Hvala unaprijed.

Odgovor: Laku noć. Malo je studija posvećenih menstrualnom ciklusu i anesteziji, sve se odnose samo na vezu između faza menstrualnog ciklusa i ozbiljnosti promjena tlaka tijekom intubacije, kao i na učestalost postoperativne mučnine. Nažalost, danas u svijetu nema niti jedne studije posvećene proučavanju odnosa između provedene anestezije i menstrualnog ciklusa nastalog nakon njega. Stoga na vaše pitanje nije moguće dati znanstveno utemeljen odgovor. Međutim, na temelju medicinskog znanja i logike, vrlo je vjerojatno da ćete dati potvrdan odgovor na vaše pitanje: nakon operacije i anestezije, odgađanje menstruacije je sasvim moguće. Stres je dokazani uzrok menstrualnih poremećaja. Operacija je veliki stres za tijelo. Anestezija je zaštita od operativnog stresa. Međutim, koliko bi to moglo zvučati paradoksalno, u rijetkim slučajevima i sama anestezija može postati uzrok stresa. Osim toga, lijekovi koji se koriste (lijekovi za anesteziju, antibiotike itd.) Mogu neizravno (zbog promjena u radu jetre sudjeluju u uništavanju lijekova) privremeno (za vrijeme dok su uzimani) mijenjati hormonalni metabolizam, koji, pak, također može dovesti do neuspjeha menstrualnog ciklusa. Stoga stres (kirurgija, anestezija) i lijekovi mogu uzrokovati menstrualne poremećaje. Ako su u vašem slučaju ti čimbenici bili vodeći u kršenju menstrualnog ciklusa nakon anestezije, onda nema razloga za tjeskobu: tijelu treba neko vrijeme da se njegovi sustavi vrate u normalan rad. Pričekajte još 3-5 dana, a ako se ciklus ne oporavi, obavezno se obratite svom ginekologu, u ovom slučaju uzrok kršenja će najvjerojatnije biti posve drugi razlog. Želim vam sreću!

Odgođena menstruacija prije i poslije operacije pod općom anestezijom

Konzultacije s ginekologom

Pozdrav, dobio sam ozljedu ramenog zgloba (ruptura ligamenata ramena) 22.11.17. Tjedan dana kasnije, 29. studenog 2007. godine, provedena je operacija pod općom anestezijom (ligamenti su spojeni zajedno). Prije operacije, svi testovi su poduzeti, jer je ciklus morao proći kroz mjesečni 25.11., Također je učinio test, pokazao je negativan rezultat. Do danas, mjesečno, a ne, i 3,12 ujutro napravio test, on je pokazao dvije trake. Recite mi, molim vas, je li ovo prava trudnoća? Ili je možda došlo do neuspjeha, nakon što je prošla operaciju (prva u njezinu životu), i stoga je bila jako zabrinuta zbog toga (stres). Vrlo sam zabrinut zbog toga, jer ako ste bili trudni, niste mogli obaviti operaciju, a tijekom tog vremena snimljeno je 6 rendgenskih snimaka. Je li to normalno? Starost bolesnika: 27 godina

Kašnjenje menstruacije nakon anestezije

U vezi s ozljedom kuka ležim više od mjesec dana. Obavili smo operaciju. Prije toga, razdoblja su bila na vrijeme, a sada je kašnjenje već 12 dana. Može li anestezija utjecati na neuspjeh ciklusa? Ili je to nešto drugo?

Na usluzi Ask-Doctor na raspolaganju je online ginekološka konzultacija o bilo kojem problemu koji vas brine. Medicinski stručnjaci pružaju savjete 24 sata dnevno i besplatno. Postavite svoje pitanje i odmah dobijete odgovor!

Ako imate slično ili slično pitanje, ali niste pronašli odgovor na njega - uzmite 03 online konzultacije od medicinskog stručnjaka.

Ako želite dobiti detaljnije savjete od liječnika i riješiti problem brzo i pojedinačno - postavite plaćeno pitanje u privatnu osobnu poruku. Blagoslovi vas!

Da li anestezija kod menstruacije?

Opća anestezija (anestezija) može imati izravan učinak na tijek menstrualnog ciklusa kao rezultat činjenice da je operacija stresna situacija. Snažan stres dovodi do hormonalnih poremećaja u ženskom tijelu. Često su učinci nakon opće anestezije predstavljeni odgodom menstruacije. Ovaj fenomen je tjelesni fiziološki odgovor na stresnu situaciju, tako da ne biste trebali brinuti ako postoje neki problemi s menstrualnim ciklusom ovog mjeseca.

U slučaju dugog kašnjenja menstruacije, posavjetujte se s ginekologom. Možda će biti potrebno dodatno savjetovanje s endokrinologom.

Kašnjenje menstruacije nakon anestezije

Dobar dan
Pisao sam vam u jednom nedavno (25. studenog) operaciju. To je učinjeno pod općom anestezijom. Nakon toga sam izgubio razdoblja.
Isprva su se zadržavali 2 tjedna. Onda su prošli, a sada nisu ni mjesec ni tjedan.
Nema trudnoće, učinio je test. I zaštićeni kondomima.

Može li doći do takvog neuspjeha zbog operacije? Možda nešto za piće, kako bi se tijelo oporavilo?

Još ne želim ići liječniku, pisat ću mu dva tjedna! (strašno ((()

Da, čini se, i vrijeme je prošlo pristojno, 2 mjeseca, tijelo bi se već moralo probuditi od stresa. I čak me ništa ne boli, kao prije ovih dana.

Operacije pod općom anestezijom i M poslije.

Otvorite račun ili se prijavite za komentiranje

Morate biti član da biste ostavili komentar.

Stvorite račun

Prijavite se za račun. To je lako!

Prijavite se

Već ste član? Prijavite se ovdje.

Traka aktivnosti

Dijete određenog spola

// Lamere // dodano pitanje u Pitanja

Nakon 40 godina sa svojim jakom!

kosina je odgovorio / la na temu Alenka_Pelënka // u Reproduktivne tehnologije: AI, ECO, ICSI

Savjetujte YouTube / Instagram kanale za razvoj djece.

liarny je prokomentirao pitanje korisnika Xosta u Pitanjima

Grill Pan Recepti

Redbreezz je komentirao peyotovo pitanje u Pitanjima

Veljača - kraj zime i hladnoća, beba, dođite, vi ste vrlo potrebni!

Sally je odgovorila na YunSlavkinovu temu na grafikonima

Suprug je rekao da želi živjeti sam.

liarny je komentirao pitanje za korisnika izumrlog sunca u Pitanjima

Što vidjeti?

komentirao je pitanje korisnika // kukla777 // u pitanjima

Kuhinja-dnevni boravak. ili je još uvijek odvojena?

Redbreezz je komentirao pitanje KOlesica u Pitanjima

Utrotestan i Duphaston u isto vrijeme

Redbreezz je komentirao pitanje Čudotine Mashe u Pitanjima

u potrazi za djevojkom s nadimkom Nastassis

Olianka @ je komentirala pitanje korisnika Flopa - triput mama u Pitanja

Mjesečno nakon laparoskopije

Mnoge žene pate od bolesti genitalnog područja. Posljedice takvih patologija dovode do neplodnosti i drugih opasnih komplikacija. U većini slučajeva liječnici moraju pribjeći kirurškoj intervenciji kako bi spasili žene od bolesti koje donose tjelesne i moralne muke.

Zahvaljujući dostignućima moderne medicine i njezinoj evoluciji od abdominalnih operacija do minimalno invazivnih metoda, većina žena je pošteđena neugodnosti i dugotrajnog razdoblja oporavka. Te tehnike uključuju laparoskopiju (pregled i operaciju u području abdomena ili zdjelice).

Nakon provedenog blagog tretmana za mnoge pacijente, period oporavka i bol tijekom njega značajno se smanjuju. Ali za svakog, oporavak nakon operacije odvija se pojedinačno. Budući da je u većini slučajeva cilj zatrudnjeti i izvaditi zdravo dijete, postaje važno saznati kada dolazi menstruacija nakon laparoskopije i kako odrediti jesu li reproduktivne funkcije normalizirane?

Laparoskopija kao kirurška i dijagnostička metoda

Princip laparoskopije je mogućnost provođenja studije ili operacije, bez pribjegavanja punom otvaranju trbušne šupljine. Ova metoda vam omogućuje da provedete dijagnostičku analizu prisutnosti bolesti, a ako je potrebno, odmah izvršite kirurško liječenje.

S uspjehom ova tehnika omogućuje identifikaciju i isporuku pacijenata:

 • začepljenje cijevi;
 • fibroidi maternice;
 • endometrioza;
 • ciste jajnika;
 • adhezija;
 • ektopična trudnoća.

Zahvaljujući lijeku za takve bolesti, izgledi žene da zatrudni i postane sretna majka značajno se povećavaju. A kao jedna od komponenti potpunog uspjeha nakon primjene laparoskopske metode je pažljiv odnos liječnika i samih pacijenata prema procesu oporavka. U tu svrhu, preporuča se pažljivo pratiti sve pojave nakon operacije i pažljivo pratiti menstrualni ciklus.

Značajke oporavka menstrualnog ciklusa nakon laparoskopije

Unatoč činjenici da je laparoskopija minimalno invazivna metoda, u kojoj se umjesto otvorene operacije izvode samo tri male pukotine trbušnog zida, svaki organizam je percipira drugačije. Kao i operacije na različitim organima ženskog genitalnog područja mogu se manifestirati u različitim varijacijama.

Jedan od najznačajnijih znakova normalizacije reproduktivne funkcije ženskog tijela je pravodoban i zadovoljava norme mjeseca. S obzirom na prirodu i tijek menstruacije nakon laparoskopije, stručnjacima je lako donijeti zaključke o zdravstvenom stanju žene i potrebi za daljnjim liječenjem.

Učinak laparoskopije na menstrualni ciklus

Utjecaj laparoskopije na žensko tijelo u pravilu je ravnodušan, ali ovisno o tome na koji je organ operacija usmjerena. Kod bolesti reproduktivnog sustava i povoljne prognoze, najčešće se period nakon laparoskopije redovito vraća u normalu.

U nekim slučajevima nema promjene. Dakle, nakon laparoskopije upale slijepog crijeva, tijek menstruacije se ne mijenja, a ako dođe do neuspjeha, to mogu biti posljedice anksioznosti prije operacije ili reakcije tijela na uporabu anestezije.

Promjena ciklusa nakon laparoskopije

Laparoskopska metoda smatra se sigurnim i relativno bezbolnim postupkom. Često će žena trebati dva tjedna da se potpuno vrati u normalu. Razdoblja nisu podložna primjetnim promjenama - to je zbog laparoskopije u određenim danima menstrualnog ciklusa.

Umjerena količina krvi ili krvarenje javlja se, u pravilu, prva dva ili tri dana nakon operacije. To se smatra apsolutno normalnom manifestacijom povezanom s povredom integriteta organa: jajnici, maternica ili jajovode.

Kasnije izlučevine postaju sukcinske i postupno dobivaju žućkastu nijansu. Možda mala promjena u ciklusu. Obilnu menstruaciju ne treba smatrati patologijom.

Razmatra se norma nakon laparoskopije: promjena menstruacije tijekom nekoliko dana, dugo kašnjenje, oskudna ili teška razdoblja. Ako te manifestacije nisu opterećene raznim komplikacijama, teški bolovi nisu prisutni, onda ne bi trebali izazvati zabrinutost, ali je nužan posjet ginekologu za redoviti pregled.

Menstrualni pomak

Stručnjaci smatraju da je prvi dan laparoskopije prvi dan novog menstrualnog ciklusa, stoga menstruacija obično počinje kao u slučaju standardnog ciklusa pacijenta. Najvjerojatnije će proći bez vidljivih promjena i biti popraćeni izlučevinama sluzavog karaktera.

Ispuštanje nakon intervencije započinje odmah i može trajati dva do tri tjedna, što se smatra prirodnim procesom. Ako iscjedak počne dobivati ​​smeđkastu ili zelenkastu nijansu i neugodan miris, onda je vrijedno čuvanja - to može biti znak dodavanja infekcije i početka upalnog procesa.

Duga kašnjenja

Može doći do kašnjenja ciklusa od više od tri tjedna zbog učinaka anestezije i stresa nakon operacije. Nakon operacije na jajovodima ili jajnicima, menstruacija možda neće početi dugo vremena. Ali s dugim kašnjenjem, prisutnošću bolova u donjem dijelu trbuha i alarmantnim pražnjenjem, trebate konzultirati ginekologa. U nekim slučajevima, laparoskopija postaje sastavni dio hormonske terapije, tako da se odsustvo menstruacije, i prije i poslije, smatra normom.

U izobilju mjesečno

Znajući da unutarnji organi zacjeljuju mnogo dulje od kože, također se ne brinite o prisutnosti teških razdoblja. Prvo i čak drugo razdoblje nakon laparoskopske intervencije mogu biti svijetle i prilično bogate. To je zbog procesa zacjeljivanja oštećenja unutarnjih organa, i opet, ako se znakovi upale ne pridruže, tada se taj proces smatra normalnim.

Učinak histeroskopije na menstrualni ciklus

Histeroskopija je mikrokirurški pregled maternice, privjesaka i jajovoda, što vam omogućuje da odmah uklonite identificiranu patologiju. Ova metoda se smatra više fokusiranom nego laparoskopijom, ali ne i manje učinkovita. I nakon toga, menstrualni ciklus također može proći kroz promjene.

Nakon histeroskopije, propisane za policistične (višestruke ciste) jajnika, menarhe će ići nakon uzimanja hormonskih lijekova. Ako je svrha postupka ponovno uspostaviti prohodnost epruveta, trebate požuriti s trudnoćom, jer postoji velika vjerojatnost napredovanja bolesti.

U slučaju kada menstruacija ne počinje dugo vremena, liječnici propisuju lijekove za stimulaciju ovulacije. Pomoću histeroskopije uzima se biopsijski materijal za analizu radi dijagnosticiranja onkoloških procesa u reproduktivnim organima, a tretira se i endometrioza. Nakon zahvata može doći do krvarenja koje pacijenti često uzimaju redovito.

Što određuje normalizaciju menstrualnog ciklusa tijekom operacije?

U većini slučajeva menstruacija će se normalizirati nakon prva dva do tri mjeseca, a to može ovisiti o nekoliko važnih čimbenika. To uključuje:

 • hormonski status;
 • opće zdravstveno stanje pacijenta;
 • starost i fiziološke značajke;
 • profesionalnost kirurga koji provodi postupak.

Praksa pokazuje da mnoge operirane menstruacijske periode dolaze u dogledno vrijeme, a nema ni kršenja ciklusa. Samo u određenim slučajevima, razdoblja se ne vraćaju u normalu ili dolaze, ali mnogo kasnije. Često je to zbog slabljenja imunološkog sustava ili stresa.

Ako se, iz bilo kojeg razloga, nakon laparoskopije ili histeroskopije, menstrualni ciklus nije poboljšao, a postupci nisu donijeli očekivani rezultat, nemojte očajavati. Prvo posjetite liječnika, poslušajte njegove preporuke i točno slijedite upute.

Najvjerojatnije, specijalist će propisati konzervativno liječenje na temelju hormonskih lijekova za stabilizaciju funkcija endokrinog sustava, što će pridonijeti usklađivanju menstrualnog ciklusa i obnovi reproduktivne sposobnosti ženskog tijela.

Top